Dobro došli u Ulcinj, grad Migela de Servantesa

Dobro došli u Ulcinj, grad Migela de Servantesa

Jedan od najstarijih gradova na Jadranu, grad u kojem život buja već 25 vjekova, Ulcinj je grad bogate istorije, legendi, gusara, i danas u svijetu poznatih pomoraca. Ulcinj je grad maslina, na koje su mještani posebno ponosni. One su svjedoci događaja koji su se odigravali na ovim prostorima tokom više od dva milenijuma…

Ulcinj je i grad nevjerovatnih plaža, u kojima uživaju i pokrivene žene i nudisti, porodice, stari i mladi, oni željni aktivnog odmora…

Ova priča o Ulcinju počinje na nekadašnjem Trgu robova, ispred crkve-džamije u muzejskom kompleksu, u Starom gradu.

Servantesov trg i Balšića kula
Servantesov trg i Balšića kula

U 17. vijeku, Ulcinj je bio čuvena pijaca robova, koje su zarobljavali ulcinjski gusari. Danas se taj trg naziva Servantesov. Imenu je kumovao Miki Dragićević, autor dokumentarnih emisija “Divlja ljepota uživo”.

Dragićević je “krivac” i jer Turistička organizacija Ulcinja odnedavno u taj grad goste dočekuje sloganom “Dobro došli u grad Migela de Servantesa”.

“Bila je to moja višegodišnja želja, da se pobjegne iz klišea i monotonije u promociji grada. Trebalo je naći neko osvježenje i, uz postojeće atrakcije dodati novu, koja je zahvaljujući Servantesu na svjetskom nivou”, kazao je Dragićević.

Dobro došli u grad Migela de Servantesa, Foto: Miki Dragićević
Dobro došli u grad Migela de Servantesa, Foto: Miki Dragićević

Ulcinjani će vam rado ispričati priču o tome šta povezuje njihov grad sa slavnim španskim piscem. Neko će vas uvjeravati da je priča autentična. Ako u Starom ulcinjskom gradu sretnete Gazmenda Kovačija, on će vam reći da se autentičnost priče i danas dokazuje.

Ulaz u Muzej
Ulaz u Muzej

Kako god, u svakoj verziji, Servantes je u mladosti bio rob ulcinjskih gusara. I mještani sa ponosom pričaju da se i njegov “Don Kihot” dovodi u vezu sa zatočeništvom u tom gradu.

“Neki istraživači su u Dulčineji od Toboza, glavnoj junakinji romana, prepoznali Ulcinjanku. Jer, “Don Kihot” je nastao poslije Servantesovog robovanja u Starom gradu, koji se u romanskim državama, kako tada, tako i danas, naziva Dulcinjo. Znači li to, dakle, da je Dulčineja drugo ime za Ulcinjanku”, priča Dragićević.

Servantes je, prema pričama, zarobljen 1575. godine, “kada su tri ulcinjska leuta pod komandom strašnog kapetana Arnauta Mamija napali neku špansku fregatu u Sredozemnom moru”.

Detalj iz Muzeja
Detalj iz Muzeja

„U krvavom obračunu, gusari su savladali ratoborne Špance i brod sa zarobljenicima dovezli u svoju luku. Među zarobljenicima je pronađen i jedan sa posebnom preporukom španskog kralja. To je značilo da se radi o vrijednom robu, za koga je, prema procjeni vlasnika, trebalo uzeti dosta zlata. Mještani su ga nazvali Servet, što je, zanimljivo, osnovica imena kasnije slavnog Španca”, slične opise možete naći u svim pričama o povezanosti slavnog pisca i Ulcinja.

Servantes je, kako navode, u Ulcinju bio zarobljen pet godina. U tom gradu se zaljubio u mještanku, koju je, kad je napuštao Ulcinj, odveo sa sobom. U godinama nakon teške robije, napisao je “Don Kihota” i priču o Dulčineji, odnosno “lijepoj ulcinjskoj Starograđanki”.

Sva istorija iz udžbenika na jednom mjestu

A kada naučite priču o Servantesovim danima u Ulcinju, spremite se za nove priče – Ulcinjani će vam ponosno govoriti o istoriji grada, čiji najstariji tragovi vode do praistorijskog doba, kada je Ulcinj pripadao Ilirima.
Ulcinj su još u petom vijeku prije nove ere osnovali Kolhiđani, odakle i njegovo prvobitno ime Kolihinium. I danas u Starom ulcinjskom gradu možete vidjeti ostatke zidina koje svjedoče o tom istorijskom periodu.

Antički zid
Antički zid

I danas u muzeju, u Starom gradu, možete, pored ostalog, vidjeti i predmete poput žrtvenika Artemidi, grčkoj boginji lova i Mjeseca, kćerki Zevsa i Lete.

Čini se da u Ulcinju možete da oživite sve one lekcije iz udžbenika istorije za osnovnu školu o Vizantiji, Nemanjićima, Balšićima, Mlečanima, Osmanskom carstvu…

Priča o mesiji

U Ulcinju je, u čuvenoj Balšića kuli, u kojoj je umro najpoznatiji princ Balšića, Đerđ Balša, boravio i reformator Talmuda, svete knjige Jevreja, Sabataj Cevi.

Cevi, koji je rođen u Izmiru, od tadašnjeg Sultana Mehmeda IV je tražio da se odrekne Kurana i Muhameda i da se okrene Talmudu, jevrejskoj vjeri i njemu kao novom mesiji. Cevi je zatvoren, nakon čega je sultan od njega tražio da prihvati islam. Cevi je islam prihvatio 1676, prognan je u Ulcinj, gdje je i umro, poznat kao Muhamed Efendija.

Prema navodima sa stranice TO Ulcinj, sahranjen je u blizini jedne džamije van gradskih zidina, u posebnom turbetu, iako je, kažu, njegova želja bila da ga sahrane na jednom uzvišenju sa kojeg bi mogli vidjeti more oni koji dolaze na njegov grob. Nije poznato da li je njegova želja uslišena. Iz TO Ulcinj navode da se turbe u kojem se čuva Cevijev grob čuva sa posebnim fanatizmom i da se nalazi na privatnom posjedu. Čuvari tog turbeta misteriozno čuvaju Cevijevo ime i nikad vam neće priznati da se radi o njemu…

Gusari i robovi

Ulcinj je bio omiljena gusarska destinacija, a u vrijeme ekspanzije piratstva, u Ulcinju je boravilo oko 100 crnaca. Oni su nakon oslobađanja uzeli prezimena porodica kojima su služili i postali časni građani. Mala zajednica njihovih potomaka i danas živi u Ulcinju.

Čudesna obala

Ulcinj je grad sa 33 kilometra obale, od čega je 18 km plaža. Među najpopularnijima su Velika plaža, dužine 12 kilometara, Mala plaža, koja se nalazi ispod zidina Starog grad, Valdanos, popularno ljetovalište u bivšoj Jugoslaviji…

Popularna ženska plaža sa sumpornim izvorima, mjesto je koje posjećuju žene iz zemlje i inostranstva. One su na ovoj nudističkoj plaži od pogleda radoznalaca zaštićene zahvaljujući borovoj šumi, te vještačkoj zaštiti i budnom oku čuvara.

Na samom početku Velike plaže, ispod rta Đerana, je i marina Port Milena, gdje i danas možete vidjeti brojne drvene kolibice na vodi “kalimere”.

Velika plaža
Velika plaža

Na kraju Velike plaže je vještačko ostrvo Ada Bojana, nastalo kada se u 19. vijeku nasukao brod Merito. Ada je poznato nudističko naselje, sa dvije strane opkoljeno rijekom Bojanom i sa jedne morskom vodom, što posjetiocima pruža užitak kupanja u slanoj i slatkoj vodi.

I u istom gradu, jedinstveno na crnogorskoj obali, uz plaže za nudiste, postoji i plaža na kojoj se kupaju pokrivene žene.

Uživanje na vjetru

Ulcinj je jedno od omiljenih mjesta za ljubitelje kajt surfinga. Za dobar kajt, neophodan je dobar maestral, po kojem ste, kažu, nekad mogli da navijete sat.

“Počeo bi tačno u podne i trajao do kasnih popodnevnih sati. Sad se desi da danima nema daška vjetra”, kaže Ilija Nikitović iz SandBox kluba.

Kite surfing
Kite surfing

Ipak, interesovanje je za kajt na ulcinjskoj obali, veliko. Na Velikoj plaži i Adi postoji devet klubova, gdje možete dobiti obuku i uživati u ovom sportu. Početnička obuka u trajanju od 10 sati, košta 300 eura. Nikitović kaže da kad jednom probaju, ljudi od kajta ne odustaju.

Kajt je i jedan od sportova kandidata za Olimpijske igre.

Posmatranje ptica

Sa oko 15 kvadratnih kilometara, Solana u Ulcinju predstavlja značajno mjesto na evropskoj mapi za ljubitelje ptica i ornitologa. Ovdje je registrovano preko 240 vrsta ptica, što je oko polovine ukupnog broja vrsta ptica registrovanih u Evropi. Kao najljepše doba godine za posjetu Solani, upućeni navode proljeće, kada ovdje možete vidjeti više od 40.000 ptica silica dnevno, koje tu dolaze iz Afrike, Azije, Evrope…

Na Solani je registrovano i 12 vrsta vodozemaca, 28 vrsta gmizavaca, te 32 vrste riba. Ovdje živi i salamurski račić, zbog kojeg flamingosi, atrakcija Solane, imaju onu ružičastu boju. Ulcinjska Solana je jedino mjesto, van Afrike, gdje se se mogu vidjeti u tolikom broju – ovdje je izbrojano preko 400 jedinki.

Ulcinj možete da volite ili ne. Ali, morate priznati da je egzotičan…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.