Da li ti treba čitač elektronske lične karte?

elektronska licna karta i citac

Odgovoriću odmah na pitanje iz naslova – zavisi. Ako želiš da negdje na internetu dokažeš ko si, kao ono kad na nekom šalteru, kad ti traže, pružiš ličnu kartu, onda ti čitač nove, elektronske lične karte (eLK) treba. Čitač ti treba i ako želiš da digitalno potpisuješ dokumenta.

Ako ne planiraš ništa od toga, čitač ti ne treba, a tvoju novu, elektronsku ličnu kartu možeš da koristiš kao što si oduvijek onu staru. I tada nije važno ni da li je tvoja nova lična aktivirana.

U tekstu Da li ste AKTIVIRALI novu ličnu kartu i znate li ŠTA DA RADITE s njom? već sam pisala o staroj i novoj ličnoj karti, aktivaciji nove. Ukratko, stara lična karta sadrži biometrijske i lične podatke građanina i koristi se za prostu identifikaciju – pokažeš, provjere fotografiju i to je to. Elektronska lična karta sadrži isto to, ali i čip u koji su ugrađeni sertifikati za elektronsku identifikaciju i kvalifikovani elektronski potpis.

Šta to znači i čemu služi?

Sertifikat za identifikaciju omogućava da prilikom pristupa elektronskim servisima dokažeš identitet, da si to ti. Kao kad nekom na šalteru pokažemo ličnu i taj neko uporedi fotografiju sa dokumenta sa osobom koju vidi ispred sebe. Tako u internet svijetu isto dokazujemo identitet, ali umjesto fotografije, tu je naš sertifikat.

Kvalifikovani elektronski potpis služi da elektronski potpišemo dokument onda kad nismo u prilici da to učinimo svojeručno. I taj potpis ima isto pravno dejstvo kao kada dokument potpisujemo rukom.

Ukratko, uz sertifikat i čip moguće je koristiti elektronske usluge i servise: e-poslovanje, e-trgovina, platni sistemi… bez fizičkog prisustva. 

Ali, prije svega toga, ličnu kartu neophodno je AKTIVIRATI

Aktivacija je i prva situacija u kojoj ti čitač lične karte treba – osim ako ne poznaješ nekoga ko već ima takav uređaj, pa to može da uradi umjesto tebe. Ili ako ličnu planiraš da koristiš i kao zdravstvenu, pa će postupak aktivacije odraditi zaposleni u nekoj od filijala Fonda za zdravstveno osiguranje.

Lična karta aktivira se provlačenjem kroz čitač kartica. Za aktivaciju, neophodno je unijeti podatke koji se dobiju prilikom preuzimanja tog dokumenta – PIN i PUK kod. Zato je važno da čuvaš kovertu koju dobiješ prilikom preuzimanja nove lične.

NAPOMENA: Ako izgubiš ili zaboraviš PIN/PUK, moraš podnijeti zahtjev za dobijanje nove lične karte. Smor, ali tako je.

Kako da nabaviš čitač

Čitač elektronske lične karte može da bude sastavni dio računara ili može da se kupi kao zaseban uređaj (ja sam moj kupila u Pošti Crne Gore, centar Podgorice, po cijeni od 13,5 eura).

MUP i Ministarstvo javne uprave (MJU) nedavno su, u saradnji sa kancelarijom UNDP u Crnoj Gori i uz podršku Delegacije Evropske unije, pokrenuli akciju dodjele 10 hiljada besplatnih čitača. Sedam hiljada uređaja biće podijeljeno opštoj populaciji, dok će 3.000 čitača biti dodijeljeno zajednicama koje su najviše izložene riziku od marginalizacije, među kojima su osobe s invaliditetom, stariji sugrađani, samohrani roditelji, RAE populacija, mladi preduzetnici i žene preduzetnice, studenti koji žive u studentskim domovima…

Pravo na besplatan čitač imaju građani i građanke koji podnesu zahtjev za izdavanje nove lične karte u jednoj od područnih jedinica MUP-a. Prilikom apliciranja za izdavanje eLK, njima će uz potvrdu biti dodijeljen i flajer sa QR kodom, čije skeniranje vodi do kratkog upitnika.

Nakon što popune upitnik, aplikanti za novu ličnu u povratnom e-mejlu dobiće potvrdu koja sadrži lično ime i broj zahtjeva za izdavanje eLK, uz koje će, prilikom preuzimanja tog dokumenta, dobiti i besplatan čitač.

Kad jednom dobiješ elektronsku ličnu i aktiviraš je, možeš da koristiš i neki od elektronskih servisa: podneseš zahtjev za izdavanje i dostavljanje trajnog izvoda iz registra rođenih, uvjerenja o prebivalištu i državljanstvu, podneseš zahtjev za promjenu adrese prebivališta, zahtjev za dobijanje uvjerenja iz registra kaznene, odnosno prekršajne evidencije…


PROČITAJ I OVO: Kako se koristi elektronska lična karta

Iz MJU i MUP-a najavili su i neke nove elektronske usluge: uvid u registar novčanih kazni, plaćanje poreza na nepokretnosti, prijava i zakazivanje termina za vjenčanje (u početku samo na teritoriji Glavnog grada), podnošenje e-prijave za smještaj u studentski, odnosno đački dom, a planirano je i da se elektronski upis, uz državne vaspitno-obrazovne ustanove, proširi na privatne vrtiće i fakultete.

Šta god da sada misliš o novoj ličnoj, dostupnim e-servisima i čitaču, moja preporuka je – zamijeni već sad staru novom, elektronskom ličnom, nabavi čitač. Kad imaš svoj čitač, ne zavisiš od nečijeg radnog vremena, praznika… možeš na internetu da završavaš posao usred noći i kad niko i ništa drugo ne radi.

A servisi će već doći…

Za izdavanje nove lične plaća se ista taksa kao do sada – pet eura. Stare lične karte važe najduže do 30. marta 2025. godine 

NAPOMENA. Sve relevantne informacije o elektronskoj ličnoj karti i linkovi vezani za aktiviranje i upotrebu nove lične karte, dostupni su i na zvaničnoj stranici koja je posebno kreirana na veb portalu Vlade Crne Gore https://ca.elk.gov.me.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.