Da li ste AKTIVIRALI novu ličnu kartu i znate li ŠTA DA RADITE s njom?

Da li ste AKTIVIRALI novu ličnu kartu i znate li ŠTA DA RADITE s njom?

Moj drugar R. baš je informatički pismena osoba. Lako razumije svaki novi uređaj koji mu dođe pod ruku, njegov posao je na internetu, sve što može – on će obaviti elektronski… Ipak, nije shvatio da novu, elektronsku ličnu kartu (eLK) treba da aktivira. Da, da aktivira. Bez aktivacije, nova lična je ništa do dokument za identifikaciju. Kao ona koju koristimo godinama.

Kad sam to pomenula, otišli smo korak dalje. Da za aktivaciju treba da ima neki čitač. Da čitač možda valja kupiti. I kad smo sve to završili, onako na priču, otvoreno je pitanje – i šta onda sa tom ličnom? Koji su to servisi koje R. ili bilo ko od nas može da koristi zahvaljujući novoj ličnoj karti? Koja je to nova vrijednost koju smo dobili?

Koliko vas zna da se nova lična može i konačno koristiti kao zdravstvena knjižica i kako izgleda taj postupak?

Otprilike tu i završava priča o e-servisima koji podržavaju novu ličnu kartu…

eLK se od 30. novembra koristi ujedno kao zdravstvena knjižica, Foto: FZO

Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti (Službeni list CG, br. 18/2019), izdavanje novih ličnih karata trebalo je da počne 30. marta, ali je zbog epidemije novog koronavirusa i privremene zabrane rada šaltera Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), izdavanje tih dokumenata počelo dva mjeseca kasnije – prvog juna.

Ja sam zbog isteka lani zamijenila dokumenta i bilo mi je čak pomalo krivo jer ću kroz nekoliko mjeseci morati da ponovo stojim u redu da bih uzela novu ličnu – nadala sam se moru elektronskih servisa i bilo bi mi žao da ne mogu i da ih koristim. Ispostavilo se da ne moram da žurim. Nažalost.

Šta to još nismo dobili sa novom ličnom?

Iz MUP-a su u prvim danima od početka izdavanja, saopštili kako građani koji su već dobili nove elektronske lične karte na sajtu tog resora mogu da koriste neke od elektronskih servisa. U pitanju su servisi koji su dostupni odranije – dokumenta.me i biraci.me, ali su oni sada objedinjeni na jednom mjestu, na https://e.servis.mup.gov.me.

Taj link, kako su to ranije objasnili iz MUP-a, dostupan je samo za korisnike koji su već aktivirali eLK. 

Dokumenta.me

Na vebsajtu MUP-a je i link do stranice tog resora koja se tiče sertifikata – ali, realno, ko od građana i koliko posjećuje stranice Vlade i ministarstava?

Ako sam jednom i vidjela taj link, bila bih srećnija da je adresa, za mene kao krajnjeg korisnika, jednostavnija od onog c.servis.mup.gov.me ili ovog –  ca.servis.mup.gov.me i da je oblika recimo licna.me, elk.me ili kakogod, samo da je nešto logično i da se lako pamti, pa neka MUP pod tim domenom dalje raspoređuje usluge – sertifikaciju, opšte informacije o ličnoj, načinu aktivacije…

Sajt na kojem su uputstva u vezi sa novom ličnom kartom

Šta sadrži nova u odnosu na staru ličnu kartu

Stara lična karta sadrži biometrijske i lične podatke građanina i koristi se za prostu identifikaciju – pokažeš, provjere fotografiju i to je to.

Elektronska lična karta sadrži isto to, ali i čip u koji su ugrađeni sertifikati za elektronsku identifikaciju i kvalifikovani elektronski potpis.

Šta to znači i čemu služi?

Sertifikat za identifikaciju omogućava da prilikom pristupa elektronskim servisima dokažete identitet, da ste to vi. Kao kad nekom na šalteru pokažemo ličnu i taj neko uporedi fotografiju sa dokumenta sa osobom koju vidi ispred sebe. Tako u internet svijetu isto dokazujemo identitet, ali umjesto fotografije, tu je naš sertifikat.

Kvalifikovani elektronski potpis služi da elektronski potpišemo dokument onda kad nismo u prilici da to učinimo svojeručno. I taj potpis ima isto pravno dejstvo kao kada dokument potpisujemo rukom.

Ukratko, uz sertifikat i čip moguće je koristiti elektronske usluge i servise – e-poslovanje, e-trgovina, platni sistemi… bez fizičkog prisustva. 

Ali, ali, ali – prije toga, ličnu kartu neophodno je AKTIVIRATI.

Aktivacija eLK

Lično najviše zamjeram institucijama što kad mijenjate staru za elektronsku ličnu kartu, niko vam ne kaže “hej, ovo treba da aktivirate, inače vam lična ne služi ničemu”. Istina, uz novu ličnu dobijete kovertu i uputstva, ali – ko stvarno čita uputstva?

Novu ličnu kartu ne prati bilo kakva promocija, jedan servis o kojem bi svi brujali i na prvu shvatili “kako je ova nova lična fantastična stvar”.

Od 30. novembra jeste moguće eLK koristiti kao zdravstvenu knjižicu, ali –  ko o tome zaista zna?

Dok dočekamo neki “woow” servis, naučimo sljedeće – da bi bilo moguće identitet dokazati elektronski ili elektronski potpisati neki dokument, eLK MORA da bude aktivirana. Uputstva za aktivaciju i korišćenje, kao i neophodni softver, dostupni su na onoj stranici teškog naziva ca.servis.mup.gov.me.

Treba li mi čitač?

Lična karta aktivira se provlačenjem kroz čitač kartica, koji može biti integrisan dio računara ili se kupuje posebno. Čitače za lične karte, kako su to rekli iz MUP-a, može da prodaje bilo ko ko je ovlašten za trgovinu tom vrstom robe. Trenutno ih prodaje Pošta Crne Gore, gdje koštaju 13,5 eura. Uređaji koji su dostupni za kupovinu, rade na Windows operativnom sistemu.

Pitanje je da li mi je čitač stvarno neophodan?

Ako planiram da samo aktiviram novu ličnu i koristim je kod ljekara i nikad i nigdje drugo, onda mi čitač ne treba. Dokument u tom slučaju možete da aktivirate i u nekoj od filijala Fonda za zdravstveno osiguranje – ali, morate im ponijeti i podatke koje ste dobili uz ličnu – PIN i PUK kod… Najlakše, ponesite onu kovertu koju ste dobili u MUP-u prilikom preuzimanja dokumenta. U Fondu će vam aktivirati ličnu, ali nećete moći da je nezavisno koristite ako nemate čitač.

Taj čitač je mali uređaj koji možete da nosite uvijek sa vama i gdje god i kad god se od vas traži da u onlajn svijetu dokažete ko ste (elektronska identifikacija) i da se u onlajn svijetu potpišete (elektronski kvalifikovani potpis), samo provučete svoju novu ličnu kroz čitač i – tananana!

Dakle, kad imate svoj čitač, ne zavisite od nečijeg radnog vremena, praznika… možete na internetu završavati posao usred noći i kad niko i ništa drugo ne radi.

Moja preporuka je – da, kupite čitač. I kad kupimo čitač, da strpljivo čekamo prve e-servise, jer – oni se moraju pojaviti. Neće uvijek biti najbolji, ali – postojaće.

PS: Ovih dana imate priliku i da sami predlažete nove i utičete na poboljšanja postojećih servisa. Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija uputili su poziv građanima i privredi za učešće u anketi o digitalnim servisima javne uprave.

To je lijepa prilika da se bude dio rješenja. Anketa je anonimna i kratka.

Za izdavanje nove lične plaća se ista taksa kao do sada – pet eura. Stare lične karte važe najduže do 30. marta 2025. godine 

8 Comments



  1. Bas dobro. Nadam se da ce mo moci koristiti elektronske usluge kao u inostranstvu. Banka, platiti racune, poreska uprava, posta, online kupivina, izvaditi naprimer izvod iz msticne knjige i odstampati sam ba svom stsmpacu i sve ostalo

    Reply


  2. Bio sam maloprije u poslovnicu kod zeljeznicke. Jedva im objasnih sta mi treba, oni oce digitalni sertifkat da mi prodaju… 🙂 Svakako su me uputili na “jedinicu”, u centru, al evo tek sad mogu bit siguran da cu tamo nac to sto mi treba. Na sajtu Poste nisam nasao nikakvu info o citacu. Saljem informacije da dopunite clanak kad kupim citac, jer meni ovo treba za fiskalizaciju i da pokusam da iz licne karte izvadim sertifikat (kao fajl). Mozda ce jos nekom koristit. Hvala jos jednom!

    Reply

    1. Svakako provjerite za fiskalizaciju da li je i za koje obveznike moguće koristiti digitalni sertifikat fizičkog lica. Ne znam detalje, svakako pitajte nekoga ko zna više na tu temu.

      Digitalni sertifikat sa eLK možete da koristite za registraciju jednočlanog DOO preko eFirma portala, odlično je za potpisivanje, ali ovo što vas zanima – provjerite

      Reply

  3. Odlican text. Samo sto kad se podje u Postu da se kupi citac oni ne znaju o tome nista. Moze li informacija u koju poslovnicu ste kupili citac?

    Reply

    1. Zdravo Miloše, hvala na čitanju – ja sam čitač kupila u poslovnici Pošte, u centru PG. Istina je da su zaposleni zbunjeni, ali pokušajte ponovo, tražite baš čitač za LK. Ako ne uspijete – da sugerišemo menadžmentu da ukažu zaposlenima na to…

      Reply

    2. Cao Milose, citac mozete kupiti u bilo kojoj bolje snadbevenoj kompjuterkoj radnji. Citac licnih dokumenata . Sto se el. fiskalizacije tice i dobijanja serfitikata poneste licna dokumenta fime i pecat i dobicete ga za par dana. Sertikat placate 30 e , ako zelite i virmasko kucanje to 60 e. Nadam se da ste na to mislili :) pozz

      Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.