Inspektori, manite se šege…

Inspektori, manite se šege...

Komunalna policija Glavnog grada, uz saradnju sa Upravom policije i Zelenilom, kontroliše pojavu nelegalne sječe drveća, a prethodnih dana, dežurna služba nije dobila nijednu prijavu u vezi sječe na Ćemovskom polju.

To je odgovor Komunalne policije medijima nakon što je neki dan, poslije ljetnje pauze, na Ćemovskom, u nesporednoj blizini trim staze i parkova za djecu i pse, posječeno tridesetak stabala. Zelenih.

Gorane Jankoviću (načelnik Komunalne), dakle, što ne dođe do vas, nije se desilo? Nema prijave, nema sječe?

Sječa je prijavljena policiji. Policija je izašla na teren.

Komunalna, kažete, sarađuje sa Upravom policije? Moguće da su zaboravili da vam jave da se ovih dana ponovo šegalo na Ćemovskom. I ne samo tog dana kad su vas mediji zvali, već i u danima koji su uslijedili.

Sumnjam da vas iz policije nisu zvali nakon prijava građana. Znate zašto sumnjam?

Jer policija, od onog prošlogodišnjeg sastanka na kojem smo bili i vi, tužilac, predstavnici ekoloških organizacija, policije, predstavnici građana i ja, kad se pomene Ćemovsko, izlazi na teren ODMAH.

A vi ste se Jankoviću, i na tom sastanku, nalakćeni, dosađivali, bili očigledno nezainteresovani za to što neko odlaže smeće u parku, pali ili šega drveće, što neko uništava javno dobro. JAVNO, Jankoviću, ne moje, ni Rajkovo, Acovo, Jelenilo… JAVNO DOBRO.

Dok ste se dosađivali, uspjeli ste da izustite pitanje znamo li mi kako je malo zaposlenih u vašoj službi… I to bi trebalo da je dovoljno da prestanemo da se oslanjamo na Komunalnu kad neko ponovo pošega ili zapali drvo? Istrese prikolicu ili kamion smeća na Ćemovskom?

Sumnjam i jer ste iz Komunalne i prije dvije godine i kusur najavili pojačanu kontrolu šuma i parkova kako bi se preventivno djelovalo i spriječilo njihovo uništavanje. Ne znam kad ste planirali da počnete sa tim kontrolama.

Što se mene tiče, zreli ste za smjenu.

Grad je u park uložio – NIŠTA

Dio Ćemovskog polja u kojem su park za djecu i pse, te trim staza, uređivan je zahvaljući građanskim i inicijativama privatnog i NVO sektora. Doprinos Glavnog grada je – NULA. Zelenilo jeste učestvovalo u realizaciji projekta uređenja tokom prošle godine, ali su za taj posao uredno na račun dobili 50.000 eura. I ostali dužni skoro 10.000 ulaganja u park.

Aleksandar Perović, izvršni direktor Ekološkog pokreta Ozon, organizacije koja je uz Green Home podržala građansku inicijativu uređenja dijela Ćemovskog polja, smatra da “inicijativa zaslužuje da bude primjer dobre prakse i model kako se može učini mnogo sa malo”, da se “ne smije dozvoliti da građani izgube motiv i volju da unaprjeđuju svoju životnu sredinu i koriste javne površine”.

Perović je ogorčen “zbog očigledne nesposobnosti institucija sistema da zaštite ovaj vrijedni prirodni resurs i prostor koji ima ogroman značaj za Glavni grad”.

“Prosto je neprihvatljvo da se ponavljaju isti stari problemi nelegalne sječe i nekontrolisanog odlaganja otpada, uništavanje mobilijara… Ono što me najviše boli jeste bahat i nezahvalan odnos prema građanima koji su posvetili mnogo truda i odvojili značajno vrijeme da unaprijede i infrastrukturno i ekološki prostor koji je zahvaljujući nemaru institucija bio pravo ruglo i smetlište, potencijalni izvor zaraze i prostor zanimljiv samo za kriminogene strukture“.

Kada je u pitanju nelegalna sječa, Krivični zakon za kubni metar drveta predviđa novčanu ili zatvorsku kaznu do godinu dana.

Rješenih slučajeva je, međutim, malo, kaže Ksenija Medenica iz NVO Green Home, i dodaje da se u tome i ogleda “neefikasnost nadležnih u sankcionisanju počinilaca”.

Prorijeđenost šume je očigledna i vidljiva u velikoj mjeri, što je jasan pokazatelj da je sječa gotovo svakodnevno zastupljena, a da nadležni i dalje ne reaguju. Sve ovo ide u prilog tome da je ovaj važan vjetro-zaštitni pojas, ali i sve popularnije izletište i prostor za rekreaciju, zahtijeva ozbiljniju zaštitu. Kako bi se to postiglo, neophodno je uvesti češće obilaske terena i dodatno zaštititi prostor ogradom”.

Prorijeđenost šume povećava osjetljivost stabala na vjetar i izaziva njihov lančani pad.

“Rastresito zemljište i plitak korijen alepskog bora koji je dominantna drvenasta vrsta u parku, dovoljan su razlog da vjetar malo jačeg intenziteta obori stablo, što je izraženo u zimskim mjesecima. U ovom slučaju, umjesto sječe stabala, počinioci odnose i prodaju već oborena stabla, iako je zakonom predviđena kazna i za ovaj prekršaj”, kaže Ksenija.

I Ozon i Green Home podstiču građane da im šalju fotografije i drugi dokazni materijal o nelegalnoj sječi, odlaganju otpada.

Iz Ozona su danas uputili Inicijativu za inspekcijski nadzor inspekciji šumarstva, lovstva i zaštite bilja.

Kad komunalci ne brinu o parkovima i zelenim površinama, nego se šegače sa građanima, možda inspektora za šume “zaboli” šuma… Ili ono što je od nje ostalo…

Inicijativa

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.