Zelena zvijezda za inicijativu uređenja Ćemovskog: A gdje su kazne?

Zelena zvijezda za inicijativu uređenja Ćemovskog: A gdje su kazne?

Još jedna nagrada! Nakon Iskre, priznanja za građanski aktivizam i akciju uređenja Ćemovskog, za istu inicijativu je stigla i Zelena zvijezda! Kakva godina! Godina Ćemovskog polja!

Građanska inicijativa za uređenje Ćemovskog polja i Aero-klub “Krila Podgorice” dobitnici su Zelene zvijezde, godišnje nagrade koja se dodjeljuje za oblast unaprijeđenja i zaštite životne sredine. Nagrada je dodijeljena u kategoriji revitalizacija zapuštenih prostora.

Zelenu zvijezdu već pet godina dodjeljuju Arhus centri Nikšić i Podgorica, organizacione jedinice Ekološkog pokreta “Ozon” i Agencije za zaštitu životne sredine, uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori i programa Životna sredina i bezbjednost.

“Zahvaljujući građanskoj inicijativi za uređenje Ćemovskog polja i rekonstrukciji sportskog aerodroma ‘Špiro Mugoša’ i izgradnji dodatnih sadržaja, Ćemovsko polje je tokom ove godine postalo sjajan prostor, što je imajući u vidu njegov prirodni potencijal, najbolji primjer da se može koristiti na mnogo bolji način”, navodi se na stranici Ekološkog pokreta “Ozon”.

Donedavno se Ćemovsko polje, kako podsjećaju, najviše koristilo za nelegalnu sječu i odlaganje različitih vrsta otpada.

“Ko god bude imao prilike neka svrati da vidi kako se od jednog smetlišta može napraviti oaza”, rekao je na dodjeli nagrada moj drug, saborac sa Ćemovskog, pomagač u hvatanju izgrednika, Zlatko Vujotić.

Sa dodjele Zelene zvijezde, Foto: Ozon
Sa dodjele Zelene zvijezde, Foto: Ozon

Da, voljela bih da dođete i vidite kako izgleda TO NAŠE ĆEMOVSKO, rekoh i ja. Ali rekoh i da bih voljela da se nadležni pozabave kaznenom politikom, koja je sada jadna i da mi još nismo dočekali da neko bude kažnjen jer je posjekao drvo… dobar dio šume, u stvari… i jer baca smeće, malo i veliko, tamo prazne mala kolica, ali i izbacuju pune kamione raznog otpada.

Pošto kasnim sa izvještajem o dodjeli Zelene zvijezde, onda mogu, na temu kaznene politike u oblasti životne sredine, da prenesem i činjenicu saopštenu juče u Beranama na okrugom stolu o Arhuskoj konvenciji:

Dakle, kaznena politika. Javna rasprava o Nacrtu zakona o životnoj sredini traje do 28. decembra. Iz NVO Green Home, nedavno rekoše da “Zakon nije loš, ali da je kažnjavanje ostalo u magli”.

Ne želim nikome zlo i da bude gladan u životu, ali ne želim da na Ćemovskom vidim ni novog Maku, koji isiječe kamion drva i potom ih prodaje drugima za ogrijev ili šta već… uz opravdanje da su mu djeca gladna.

I policajci, kad pozovem 122, komentarišu “Nije valjda opet Maka”…

Nagrada i za petogodišnju Laru

Da se vratim Zelenim zvijezdama. Najsjajnija među nama je zaista Lara Majer. Lara je i najmlađa dobitnica nagrade.

Zelena zvijezda joj je dodijeljena u kategoriji Pojedinačni angažman. Lara je nagradu dobila jer je sav dobijeni novac za svoj peti rođendan, izdvojila za akciju sadnje 18 stabala u parku na Starom aerodromu, u Podgorici.

Lara je, tvrdim, i najmlađi učesnik na akcijama čišćenja – jedva da je hodala i pričala kad je sa ocem Igorom dolazila na Ćemovsko. A lani je farbala i kućice za ptice za naš park.

Mladen Ivanović (Ljubitelji Gorice) i Lara Majer
Mladen Ivanović (Ljubitelji Gorice) i Lara Majer

Lara je na dodjeli izrecitovala stihove Jovana Jovanovića Zmaja, koje mi odrasli u Podgorici često izvrćemo u “gdje god nađeš zgodno mjesto, ti zgradu posadi”:

Gdje god nađeš zgodno mjesto, tri drvo posadi

A drvo je blagodarno, pa će da nagradi.

Nagradiće izobiljem hlada,  ploda svog

nagradiće bilo tebe, bilo brata tvog.

Nagrada Zelena zvijezda je dodijeljena u još pet kategorija.

U kategoriji Podrška građanskim inicijativama, iz oblasti životne sredine, dobitnik nagrade je Fond za aktivno građanstvo (FAKT) iz Podgorice.

“FAKT godinama, kroz program Građanska akcija, finansijski podržava inicijative za unaprjeđenje kvaliteta životne sredine i podstiče saradnju građana sa organizacijama civilnog društva. Tokom 2014. godine, podržali su više ekoloških akcija i kampanja”, navodi se u obrazloženju za dodjelu nagrade.

U kategoriji Javni angažman i realizovane aktivnosti, dobitnik je Udruženje ljubitelja Gorice. To Udruženje gotovo svakog vikenda organizuje akcije čišćenja i pošumljavanja na brdu Gorica, promovišući tako i njegovu vrijednost, ali i ukazujući na sve nedostatke u upravljanju.

Tokom ove godine, Udruženje je realizovalo preko 25 akcija na Gorici. Sve njihove akcije su volonterske.

U kategoriji Društveno-odgovorno poslovanje, dobitnik nagrade je Deponija Podgorica.

Iako je u pitanju organizacija koja po prirodi stvari radi društveno-odgovoran posao, aktivni su i u dijelu edukacije javnosti.

“Otvoreni su za studijske posjete, kroz donacije pomažu rad civilnog sektora i uvijek su raspoloženi da pomognu svima u domenu upravljanja otpadom”, navodi se u obrazloženju za dodjelu nagrade.

Deponija kao kompanija posluje uspješno, što je kako je obrazloženo, “najbolji je pokazatelj, da se upravljanje otpadom može posmatrati i kao razvojna šansa”.

Dobitnici Zelene zvijezde 2014, Foto: Ozon
Dobitnici Zelene zvijezde 2014, Foto: Ozon

U kategoriji Medijsko praćenje, ovogodišnji dobitnik nagrade je Radio Crne Gore, dok je u kategoriji za pojedinačni doprinos medijskog praćenja ekoloških tema, dobitnica Zelene zvijezde Marija Bošković, urednica emisije “Flajer”.

I da završim komentarom objavljenim na portalu “Vijesti”, na tekst o nagradama:

“U kategoriji Uništavanje životne sredine i prirodnih ljepota Crne Gore nagrada je dodijeljena Vladi CG, predsjedniku države, političarima ove opustošene zemlje, komunalnim inspektorima, policiji, tužilaštvu, sudstvu, opštinskim katastrima i svim ostalim zaslužnim građanima što ovu zemlju unakaziše”…
VIDEO: RTCG i Ozon

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.