Magarac ja, magarac ti: Nikić beton u koritu Ribnice zamaskirao šljunkom

Magarac ja, magarac ti: Nikić beton u koritu Ribnice zamaskirao šljunkom

Ljubomiru Nikiću priznajem da zaista umije da me nasmije. Dobro. Kad on nešto uradi, to izgleda kao dobar vic.

Kad je izbetonirao korito Ribnice u centru Podgorice, pravdao je to viškom nekakvih 10.000 eurića, sa kojima nije znao šta bi, pa hajde, kaže, da betoniram rijeku. Mislio je, veli, da čini pravu stvar.

“U srećnim gradovima betonirana i popločana su korita rijeka, kako se ne bi skupljalo smeće i uginule životinje i širili neprijatni mirisi u vrijeme kada presuše. Nijesam znao šta da radim sa 10 hiljada eura i potroših ih u korito Ribnice misleći da radim korisnu stvar. Nijesam znao da sam pogriješio“, kazao je Nikić početkom jula.

Tu je priču, ne prođe mnogo, zamijenio novom – betonirao je korito Ribnice od Tabačkog mosta do Mosta braće Zlatičanin kako bi zgradu sačuvao od rušenja.

Nijesmo mi od volje napravili to, zato što volimo da Ribnica bude izbetonirana, nego zbog opasnosti od rušenja zgrade, jer se potkopala dva i po metra. Zgrada je popustila na ćošku prema Mostu braće Zlatičanin. Dva i po metra potkopani su zidovi, prijeti opasnost od urušavanja zgrade. Nijesam to uradio od velike volje, već zbog opasnosti…”, rekao je Nikić u avgustu.

Šta god da su Nikićevi razlozi, Glavni grad je utvrdio da je korito Ribnice betonirao bez dozvole i rješenjem Inspekcije za vode Nikiću je naloženo da beton ukloni do kraja avgusta.

Nije niko očekivao da će Nikić zaista ukloniti beton u predviđenom roku. Sretne vijesti o vraćanju korita u pređašnje stanje dočekasmo sredinom septembra.

"Uklonjen" beton iz Ribnice, Foto: Zoran Đurić (Vijesti)
“Uklonjen” beton iz Ribnice, Foto: Zoran Đurić (Vijesti)

Uslijedile su akcije čišćenja Ribnice, pale su i prve kiše, potekla je rijeka.

Dvadeset i nekog oktobra me zove kolega i kaže da provjerim status Dalibora Vuksanovića na Facebooku, kaže – čovjek tvrdi da je Nikić samo zamaskirao korito, da beton nije nikad uklonjen.

WTF?!

Priznajte, smiješna je i pomisao da je tako. Ko bi se nečeg takvog dosjetio? Ah, da – Ljubomir Nikić.

Provjerila sam istog dana Daliborove navode, spustila se do rijeke. Srećom, na gradilištu naiđoh na nekog radnika koji ne pita mnogo, već me bez riječi, samo pogledom ispratio do obale.

Toga dana, međutim, zbog nabujale rijeke, nisam mogla sa sigurnošću da tvrdim da je Dalibor u pravu. Voda prevari. Izgledalo je čas kao da kamenje prekriva beton, čas kao da viri ispod betona.

Dođe i novembar. Lijepo vrijeme. Ni kapi kiše. Ribnica se ovih dana opet povukla, skoro kao usred ljeta.

Prije dva dana, prelazeći preko Mosta braće Zlatičanin, bacih pogled na prazno korito. Beton. Isti onaj koji je Nikić sredinom septembra “uklonio”. Samo prekriven šljunkom.

Izgleda je Nikić namagarčio inspekciju, građane, NVO…

N-A-M-A-G-A-R-Č-I-O.

Ali priznajem mu, umije da me nasmije dovitljivošću.

Green Home i Ozon u petak su Komunalnoj policiji Glavnog grada uputile inicijativu za “ponovni inspekcijski nadzor i utvrđivanje činjeničnog stanja”.

Inspektori, sljedeći put kad izađete na teren, lopatama razgrćite šut i “uklonjeni” beton. Ko zna kakvu šalu Nikić sada sprema…

Inicijativa za ponovni inspekcijski nadzor
Inicijativa za ponovni inspekcijski nadzor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.