Druženje u parkovima: Odgovorno vlasništvo i samoodbrana za žene

Druženje u parkovima: Odgovorno vlasništvo i samoodbrana za žene

Grupa građana Krive Drine ovog vikenda u podgoričkim parkovima organizuje druženje ljubitelja pasa, odnosno čas samoodbrane za žene.
Druženje ljubitelja pasa će biti održano u parku za pse „Rea“, na Ćemovskom polju, u subotu, u 16.30 sati.

Tokom druženja, učesnici će razmijeniti iskustva o odgovornom vlasništvu.

Pas nije poklon, ni igračka. Ako odlučite da imate psa, to je odluka za cio život. Imati psa znači obaveze i odgovornosti i o njima će tokom druženja u parku za pse govoriti ljudi sa iskustvom, odnosno vlasnici pasa. Posjetioci će tako u direktnom razgovoru sa njima moći da čuju šta znači imati psa, o tome kako izabrati ljubimca za sebe, o tome šta podrazumijeva zdravstvena njega ljubimca, da li postoji razlika ako se odlučite za mužjaka ili ženku…“, kazali su organizatori.

Tokom druženja u parku za pse, u saradnji sa NVO Spas, biće organizovana i akcija udomljavanja. Za sve učesnike, Pet Shop Betty i Suza voda su obezbijedili slatkiše i osvježenje.

Pet Shop Betty će, za sve koji u subotu udome psa, uz ugovor o udomljavanju koji se potpisuje sa NVO Spas, obezbijediti i popust na hranu.

Druženje u parkovima će biti nastavljeno u nedjelju, u Tološkoj šumi, gdje će, u saradnji sa Sigurnom ženskom kućom, biti održan javni čas samoodbrane za žene, te predavanje i diskusija o nasilju nad ženama.

“Mnoge žene i djevojke trpe nasilje najčešće od partnera. Od straha, ne umiju da se odbrane na adekvatan način. Bježanje iz kuće nije odbrana, jer nasilnik se vraća, ili ponavlja nasilje. Mlade žene bi trebale da znaju osnovne zahvate samoodbrane koji neće ozbiljnije povrijediti partnera, ali će mu dati do znanja da je dosta. Stop nasilju“, kazala je predsjednica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević.

Čas samoodbrane je besplatan i otvoren za sve, a obuku će održati stručnjak za borilačke vještine Boško Ilić.

“Znati odbraniti sebe povećava samopouzdanje i realnu sigurnost ličnosti, a kontinuirano vježbanje omogućava da zaštitite i druge“, kazao je Ilić.

Druženje u Tološkoj šumi počinje u 11 sati.

Druženja u podgoričkim parkovima je organizovano kroz projekat Moj park, kojeg realizuje grupa građana Krive Drine. Projekat je finansijski podržao Fond za aktivno građanstvo.

Proteklog vikenda je u Njegoševom parku, u saradnji sa NVO Biciklo.me, održana projekcija filma Godovi, čija su tema podgorički parkovi.

Posjetioci na Gorici su se prošle subote šest sati družili kroz javni čas joge i veče poezije.

Druženja će, kroz slične aktivnosti, biti nastavljena i sljedećeg vikenda, na Ljuboviću i u Zlatičkoj šumi.

“Želimo da oživimo dijelom zapuštene zelene površine u Podgorici. Neke od tih lokacija su u upotrebi, poput Gorice i Tološke šume, lokacija na Ćemovskom je tokom protekle godine privedena namjeni. Zajedničko za sve lokacije je da su tokom proteklih desetak godina devastirane, kako prirodnim nepogodama (vjetar), tako i zahvaljujući ljudskom faktoru (požari, nelegalna sječa, odlaganje otpada). Organizacijom različitih događaja na ovim lokacijama, cilj je da građane, prije svega, vratimo u parkove i ukažemo im na to da ti prostori mogu biti mjesta za porodična i okupljanja sa društvom, mjesta za zabavu, bavljenje sportskim aktivnostima, odmor i rekreaciju, ali i mjesta za organizaciju kulturnih i drugih događaja“, kazali su osnivači grupe Krive Drine, Damira Kalač i Mladen Ivanović.

Detaljnije informacije o događajima pogledajte na Facebook stranici Moj park.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.