Projekcijom filma „Godovi“ počinje mjesec posvećen parkovima

Projekcijom filma „Godovi“ počinje mjesec posvećen parkovima

Projekcijom kratkog dokumentarnog filma „Godovi“, koji govori o podgoričkim parkovima“, počinje realizacija projekta „Moj park“, tokom kojeg će na pet lokacija u glavnom gradu biti organizovane različite aktivnosti, sve u cilju zaštite parkova i vraćanja građana parkovima.

Film će biti prikazan u petak, u Njegoševom parku, kod košarkaškog terena „Budućnost“. Projekcija je organizovana u saradnji sa NVO Biciklo.me, u okviru 25. masovne vožnje biciklima kroz grad.

Film Godovi će biti prikazan u Njegoševom parku, Foto: Biciklo.me
Film Godovi će biti prikazan u Njegoševom parku, Foto: Biciklo.me

Critical Mass počinje u 18.30 sati, sa Trga Republike. Vožnja će trajati oko sat vremena, nakon čega će učesnici i drugi zainteresovani u Njegoševom parku moći da pogledaju priču o devastaciji zelenih površina u Podgorici.

Sve prisutniji trend devastacije zelenih površina i kako će ta priča biti završena je tema kojom se u filmu bavi autor Mladen Ivanović.

Glavnu ulogu u tom kratkom ekološkom dokumentarcu ima drvena lutkica, odnosno djevojčica Lara Majer, najmlađa dobitnica Zelene zvijezde, nagrade koju Ekološki pokret Ozon dodjeljuje za ekološke projekte i angažovanost.

Čovjek naširoko remeti balans planete, uskoro će ta šteta biti nepopravljiva. Pokušajmo da realnost ne posmatramo isključivo iz svoja dva kvadrata. Čuvajmo prirodu, jer će i ona nekad čuvati nas“, kazao je Ivanović.

Film, koji je rađen po ideji Damire Kalač, premijerno je prikazan na otvaranju X smotre kratkog filma – AVIFest, u Podgorici, nakon čega je prikazivan na više festivala u regionu.

Iz filma "Godovi"
Iz filma “Godovi”

Projekat „Moj park“ će nakon projekcije „Godova“ biti nastavljen u subotu, na Gorici, gdje će u 17.30 sati biti održan besplatan javni čas joge, koji će voditi instruktor Al-Ammar Kašić.

Nakon časa joge, na istoj lokaciji će biti organizovano javno čitanje poezije. Stihove, svoje i drugih autora, pored ostalih će govoriti autor „Godova“, glumac Kolašinskog amaterskog pozorišta Đorđije Tatić, Aleksandar Obradović, Aleksandar Jovanović, te članovi Foruma mladih književnika KIC „Budo Tomović“.

Oni će poeziju govoriti uz muzičku pratnju gitariste Sretena Radulovića.

Organizatori navode da se javnom čitanju poezije mogu pridružiti svi zainteresovani građani.

U okviru projekta Moj park, kojeg realizuje grupa građana „Krive Drine“ i koji je finansijski podržala Fond za aktivno građanstvo, i tokom naredna dva vikenda će, na Ljuboviću, u Tološkoj i Zlatičkoj šumi, te u obnovljenom i uređenom dijelu Ćemovskog polja na Starom aerodromu, biti organizovana slična druženja sa građanima.

„Želimo da oživimo dijelom zapuštene zelene površine u Podgorici. Neke od tih lokacija su u upotrebi, poput Gorice i Tološke šume, lokacija na Ćemovskom je tokom protekle godine privedena namjeni. Zajedničko za sve lokacije je da su tokom proteklih desetak godina devastirane, kako prirodnim nepogodama (vjetar), tako i zahvaljujući ljudskom faktoru (požari, nelegalna sječa, odlaganje otpada). Organizacijom različitih događaja na ovim lokacijama, cilj je da građane, prije svega, vratimo u parkove i ukažemo im na to da ti prostori mogu biti mjesta za porodična i okupljanja sa društvom, mjesta za zabavu, bavljenje sportskim aktivnostima, odmor i rekreaciju, ali i mjesta za organizaciju kulturnih i drugih događaja“, kazali su osnivači grupe „Krive Drine“, Ivanović i Kalač.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.