Migo obećao, Vojvodić porekao: Ko donosi odluke o ubijanju pasa?

Migo obećao, Vojvodić porekao: Ko donosi odluke o ubijanju pasa?

Šest pasa iz podgoričkog skloništa za napuštene životinje je danas spašeno smrti. Psi nisu u skloništu, već su privremeno zbrinuti kod ljudi dobre volje. Do udomljenja.

Bila sam pozitivno iznenađena kada su prije dvadesetak dana građani složno poslali više od stotinu emailova na adresu Slavoljuba Stijepovića, gradonačelnika Podgorice. Još veće iznenađenje bio je odgovor. Ne samo zbog sadržaja, već zbog činjenice da je neko ODGOVORIO na dopise građana. Obećano je tada da psi, a to su ovi isti psi oko kojih se danas digla frka, neće biti uspavani.

Nakon sastanka sa nadležnima iz Čistoće koja upravlja Skloništem na Koniku, odlučeno je da će svaka slična intervencija biti odgođena na neodređeno vrijeme.

Email Marka Rakočevića građanima
Email Marka Rakočevića građanima

Neko je, ipak, u Čistoći, danas, samo 18 dana od tog dogovora, odlučio drugačije.

Ne znam kako su volonteri i članovi društava za zaštitu životinja Ruka-šapi i Arka Montenegro saznali za planove o eutanaziji, ali saznali jesu.

Objava o eutanaziji
Objava o eutanaziji

Neko je, uprkos dogovoru sa gradonačelnikom i njegovim bliskim saradnicima, odlučio da ipak uspava pse! Načelnik za komunalne poslove Glavnog grada, Marko Rakočević, isti Marko koji je krajem januara odgovorio na svaki od više od stotinu mailova građana, javio se danas ponovo:

“Mislio sam da smo taj problem riješili. Zaustavljeno je, ne brinite. Hvala što ste brzo reagovali, jer zbilja nismo imali nikakvu informaciju da je to planirano za danas. Niko nas nije bio informisao o tome”.

Hvala Marko na podršci, ali imate neko neposlušno čeljade u ekipi. Sudeći prema navodima volontera, neposlušnost je pokazao neko koga oslovljavaju samo sa Vojvodić (Radislav Vojvodić, pomoćnik izvršnog direktora Čistoće).

Njegov nadređeni, vd izvršnog direktora, Branislav Filipović je, opet sudim na osnovu navoda volontera i članova društava za zaštitu životinja, bio protiv eutanazije.

Iz Arke Montenegro su stoga danas tražili hitnu smjenu Vojvodića i promjenu statusa skloništa iz mjesta na kojem psi mogu biti uspavani, u mjesto na kojem neće biti ubijanja životinja (No-Kill Shelter).

Peticiju je za nekoliko sati potpisalo 377 osoba. Ako podržavate Arkin zahtjev, peticiju možete potpisati OVDJE.

Arka traži smjenu Vojvodića
Arka traži smjenu Vojvodića

Psi koje je Vojvodić želio da uspava su zdravi. Nisu ni stari, kažu volonteri.

Po Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja, veterinari mogu da usmrte životinju iz skloništa ako je ona u skloništu duže od 30 dana. MOGU, ali NE MORAJU.

Pritom, eutanazija je dozvoljena ako liječenje pasa traje dugo, a ishod liječenja je neizvjestan, ako su životinje neizlječivo bolesne, ako njihov oporavak nije moguć, te da bi se spriječilo širenje zaraze.

U starosti, životinja se može usmrtiti ako joj otkazuju osnovne životne funkcije.

Životinje se mogu usmrtiti i ako su opasne po okolinu, ali –  u Crnoj Gori NEMA kvalifikovane osobe koja može da utvrdi stepen socijalizacije, odnosno agresivnost pasa.

Svako usmrćivanje koje nije u skladu sa navedenim, prema Zakonu se smatra mučenjem životinja.

Arka Montenegro u peticiji koja je, osim na adresu gradonačelnika Glavnog grada, poslata i veterinarskoj inspektorki Mirjani Drašković, te državnoj sekretarki Ministarstva turizma i održivog razvoja Daliborki Pejović, Vojvodiću na teret stavlja i ranija ubijanja u podgoričkom Skloništu.

“Nema opravdanja za njegovu samovolju, za ubijanje više od 8.500 životinja”, navodi se u peticiji.

Od 12.746 pasa, koliko ih je u Skloništu bilo od njegovog osnivanja u junu 2004. do decembra 2013. godine, uspavano je njih 8.428!

“Tehnički direktor Čistoće, gospodin Vojvodić, daje sebi za pravo da odlučuje o životu i smrti, bez ikakve pravne osnove, uz obrazloženje da u Skloništu nema dovoljno mjesta za nove bezdomne pse. Godinama je Vojvodić odbijao saradnju sa nevladinim sektorom, a danas je zabranio da se psi odvedu iz logora smrti i smjeste u privatne pansione o trošku volontera i društava za zaštitu životinja”, navodi se, pored ostalog, u peticiji Arke Montenegro.

Društva i volonteri su danas dobili bitku. Ali problem je ostao. Psi kojima je prijetila eutanazija su sklonjeni iz Skloništa. Privremeno zbrinuti. Do udomljenja.

U Sklonište će poslije njih doći novi psi. Ako Vojvodić i drugi Vojvodići nastave po svom, eto nama uskoro nove frke.

Ako Vojvodić i bude smijenjen, psi neće nestati sa ulica – jer ostaju neodgovorni vlasnici.

Ako Vojvodić i bude smijenjen, psi neće nestati sa ulica – jer država nikako da uspostavi bazu podataka vlasnika i pasa, pa neodgovorne vlasnike lupi po džepu svaki put kad zgriješe.

Ako Vojvodić i bude smijenjen, psi neće nestati sa ulica – jer kinologe nije mnogo briga ko se i kako bavi uzgojem pasa.

I da se razumijemo, ne mogu ni svi psi nestati sa ulica. I ne smiju.

“Urbana ekosistemska harmonija podrazumijeva pse na ulici”, kaže Aleksandar Perović, moj prijatelj iz Ekološkog pokreta Ozon…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.