Film “Godovi” i diskusija o podgoričkim parkovima otvaraju AVIFest

Film "Godovi" i diskusija o podgoričkim parkovima otvaraju AVIFest

Trend devastacije zelenih površina u glavnom gradu, a i šire je alarmantan. Čemu to vodi i kako će se završiti ta priča, pitanje je kojim se bavi Mladen Ivanović, autor kratkog dokumentarnog filma „Godovi“.

Film će premijerno biti prikazan na otvaranju X smotre kratkog filma – AVIFest, 25. juna, u multimedijalnoj Sali KIC “Budo Tomović”, u 20 sati.

Glavnu ulogu u filmu ima drvena lutkica, odnosno djevojčica Lara Majer, najmlađa dobitnica Zelene zvijezde, nagrade koja se dodjeljuje za ekološke projekte i angažovanost.

Mladen Ivanović (Ljubitelji Gorice) i Lara Majer
Lara Majer i Mladen Ivanović na dodjeli Zelene zvijezde

Ona gledaoce vodi kroz podgoričke park-šume. U njima nailazi na različite primjere ljudske dobrote, ali i oholosti prema prirodi. Kroz njene oči vidimo trenutno stanje na Ćemovskom polju, Gorici, Ljuboviću i Zlatičkoj šumi.

Neke od njih su značajna staništa za biljne i životinjske vrste. Samo na Gorici (130mnv) raste 41 vrsta biljaka koje se ubrajaju u kategoriju endemičnih, endemoreliktnih i reliktnih, dok su tri vrste zakonom zaštićene.

Ćemovsko polje je nezaštićeno područje na lokalnom i nacionalnom nivou, ima status Emerald staništa Bernske konvencije. Značajno je stanište za više vrsta ptica i odmorište i lovište za grabljivice na seobi…

Većina ovih parkova pati usljed ljudskog nemara, a najveći problemi su legalna i nelegalna gradnja, sječa šuma, odlaganje otpada i požari.

Da postoji nada, govore i pozitivne građanske inicijative, ali da bismo sačuvali ove parkove – potrebno će biti i više od toga.

Iz filma "Godovi"
Iz filma “Godovi”
Drvena lutka (Lara Majer) gledaoce vodi kroz priču filma "Godovi"
Drvena lutka (Lara Majer) gledaoce vodi kroz priču filma “Godovi”

Nakon projekcije filma o podgoričkim park šumama, biće održana diskusija, na kojoj učestvuju Željka Čurović, pejzažni arhitekta, doc. dr Danijela Stešević sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Tijana Perović, pomoćnik izvršnog direktora podgoričkog “Zelenila”, Ksenija Medenica, projektni koordinator u NVO “Green home” i autor filma Mladen Ivanović.

Ivanović je radio režiju, produkciju i scenario za film “Godovi”. Direktor fotografije filma je Una Jovović, animaciju i montažu je radio Marko Danilović, ilustraciju Marko Rakočević, ko-producent na filmu je Damira Kalač. Organizaciju potpisuje Irena Radunović.

Film “Godovi” je dio projekta “Moj park”, koji uz finansijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo (fAKT) realizuje neformalna grupa građana “Krive Drine”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.