Šta uraditi sa ptićem koji je ispao iz gnijezda

Šta uraditi sa ptićem koji je ispao iz gnijezda

Centar za zaštitu i proučavanje ptica posljednjih dana primio je veliki broj poziva zbog ptića koji su ispali iz gnijezda.

Rijetko se dešava da ptić prerano ispadne iz gnijezda, ali se ipak dešava. Više je razloga zbog kojih dolazi do ove pojve: pretjerane vrućine, guranje među ptićima za hranom –  gdje neki od njih završi van gnijezda, prerano očekivanje da su spremni da polete a ispostavi se suprotno, zbog čega se njihov let jako brzo završi.

Takve ptiće ljudi najčešće nalaze na tlu i žele da pomognu i spasu ih.

Najbolje je ptića odmah podići na višu granu i skloniti se, prepustiti ga brizi i pažnji roditelja koji su uvijek u blizini, budno motreći na vas kao opasnost i na svoje čedo koje će nastaviti da hrane čim se vi sklonite.

Prvo i najvažnije – ne uzimajte mladunce divljih ptica i ne nosite ih kući.

Ukoliko su poletarci (ptići koji su već sposobni da lete sami) a nijesu povrijeđeni vratite ih na obližnju granu.

Ukoliko su goluždravci (ptice koje još nijesu dobile perje) možete ih uzeti sa sobom, premali su i nijesu sposobni da lete.

Prethodno obratite pažnju da li na obližnjem drvetu postoji gnijezdo koje bi moglo biti njihovo. Ukoliko gnijezda nema, uzmite ga sa sobom ili pozovite CZIP da ga prihvati.

Ove ptice su svile gnijezdo u šupljini na jednoj zgradi u centru Podgorice
Ove ptice su svile gnijezdo u šupljini na jednoj zgradi u centru Podgorice

Ako ste uzeli ptića sa sobom

Ako ste ipak uzeli ptića sa sobom na čuvanje morate znati da je vrlo teško othraniti ga i da mu morate posvetiti mnogo vremena. Mladunci ptica se često hrane – sa jako malom količinom hrane. Ukoliko naglo zahladni morate mu zagrijavati prostor gdje se nalazi (sijalica je dovoljna), morate mu obezbediti poštovanje njegovog prirodnog ciklusa aktivnosti, ishrane i odmora.

Dnevne ptice se hrane i aktivne su samo danju, noću spavaju i potrebni su im mir i mrak. Mladunca dnevne ptice morate hraniti od rane zore, cijelog dana, na svakih pola sata do sat, pa sve do sumraka kada će sam mladunac pokazati da mu je vrijeme da spava.

Sa sumrakom otprilike počinje hranjenje mladunaca noćnih ptica i traje do ujutru, kad nastupa vrijeme njihovog mirovanja i sna. Prostor gdje borave treba da bude prijatno zamračen, jer i u prirodi biraju takva mjesta za dnevni odmor.

Dok je ptić kod vas

Ukoliko je ikako moguće, dobro je i poželjno obezbijediti kontakt mladunca i roditelja, jer ga oni neće napustiti. Poslije par dana sazrijevanja i dohrane kod vas, brzo i lako će se priključiti svojima i nastaviti normalan život. Roditelji će preuzeti brigu o njemu.

Za vrijeme boravka bilo kog mladunca ptica kod vas nemojte ga pripitomljavati, navikavati na sebe, nemojte ga upoznavati sa domaćim životinjama koje imate (pas, mačka) jer će izgubiti strah od njih i napolju vrlo brzo nastradati misleći da mu ni ostali psi i mačke neće nauditi. Ovo posebno važi za vrane, svrake i gačce koji dosta vremena provode na tlu hraneći se.

Ishrana

Za ishranu mladunaca ptica upotrijebite dužu pincetu koja bar malo podsjeća na kljun roditelja.

Za mladunce koji se hrane insektima i koji su svaštojedi potrebno je davati sirovo mljeveno ili sitno sjeckano juneće/pileće meso, komadići se stavljaju dublje u otvoreni kljun, u gušu jer ga tako i roditelji hrane.

Ako hranu stavite van tog mjesta, velika je vjerovatnoća da će ptić to ispljunuti. U ishranu se mogu dodati sitno sjeckani orasi, zrna oljuštenog suncokreta i sve to miješati u obroke tokom dana a mladuncima svaštojeda dobro je dodati što češće komadiće sezonskog voća i žitarice (pšenica).

Obavezno je davati i vodu na špric ili pipetu, po malo kapati ptiću u kljun uz obrok dok ne nauči sam da pije.

Za mladunce koji se hrane zrnevljem potrebno je davati razno zrnevlje sitnijih žitarica (proso, pšenica, laneno sjeme, muvar) sjeckane orahe, neočišćena zrna suncokreta i vodu, takođe.

Vratite ptića u prirodu

Ptiće ne zadržavajte dugo. Čim operja, ojača i počne sigurnije i duže da leti, dovoljno da se kreće s grane na granu, odmah ga pustite napolje, jer je svako zadržavanje u zatvorenom prostoru u neadekvetnim uslovima za divlju pticu zapravo prekid i stagnacija u rastu i razvoju.

Tekst je originalno objavljen na stranici Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.