Vježbajte sa Aleksandrom

Dužina obnovljene trim staze na Ćemovskom polju je oko 460 metara. Čitavom njenom dužinom su postavljene i nove trim sprave. Sprave su urađene od drveta, u kombinaciji sa metalnim djelovima.

Nisam od onih što treniraju, Ćemovsko je za mene jedno veliko šetalište, mjesto gdje ću udahnuti čist vazduh i iznervirati se jer je neko opet bacio smeće, pa kad su nove sprave postavljene, nisam baš imala ideju čemu služe i kako ih najbolje iskoristiti. Iskreno, kako ih uopšte iskoristiti. Utješilo me jer sam ukapirala da i mnogi od onih koji tamo svakodnevno ili često treniraju, jednako kao ni ja, nisu sigurni šta sa spravama.

Zato su Mladen Ivanović, autor filma o borbi Beranselaca za zdravu životnu sredinu i jedan od onih koje ćete vidjeti kako subotom čisti i sadi na Gorici, i Aleksandar Simić, profesor fizičkog iz Podgorice, snimili u parku video, u kojem Aleksandar ukratko objašnjava čemu neke od sprava služe i kakve vježbe preporučuje na njima.

Osim prikazanih, na trim stazi postoje i druge sprave, poput švedskih merdevina – one imaju raznovrsnu primjenu i mogu da se koriste za vježbe oblikovanja, penjanje, odlične su za trbušne mišiće, a Aleksandar kaže da se preporučuju i osobama koje imaju problema sa kičmenim deformitetima (skolioza, kifoza, lordoza).

PS: Šta mislite o postavljanju info tabli na kojima je naziv sprave, crtež koji opisuje kako se koristi i preporuka koliko puta bi trebalo ponoviti vježbu? Nešto poput ove sa Trimuše, popularne trim staze u Mostaru:

Trimuša, trim park u Mostaru, Foto: Miro Škobić
Trimuša, trim park u Mostaru, Foto: Miro Škobić

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.