Prodajem povoljno borovinu sa Ćemovskog

Prodajem povoljno borovinu sa Ćemovskog

U policiji svi znaju ko je Maka. Kad kažem svi, mislim na one koji se javljaju na 122. To je broj koji nazovemo obično komšija Rajko ili ja kad tokom šetnje kroz park na Ćemovskom čujemo šegu. Ili naletimo na nekoga ko se sjekirom navadio na drvo…

“Dobar dan”.

“Dobar dan”.

“Želim da prijavim nelegalnu sječu na Ćemov…”.

“Opet Maka?”

U policiji znaju i gdje da dođu kad ih pozovem(o) zbog nelegalne sječe. Obično je to dio ili u šumi, naspram Kipsa, na Starom, ili je to negdje u blizini trim staze. To su opustošili Maka i drugovi, tu više đavoljeg drveta nema

Park je česta meta nesavjesnih građana
Park je česta meta nesavjesnih građana

Policija nakon poziva na Ćemovsko stiže najbrže što možete zamisliti. Stvarno. Ali, koliko god da je policija brza, počinioci su još brži, pa uvježbani, bez straha da će biti kažnjeni zbog nelegalne sječe, nekad brže, nekad sporije, poslože oborena drva u vozilo i pa-pa.

Policija nas onda posavjetuje da pozovemo Komunalnu. Da dođu ili da im podnesemo prijavu i pošaljemo, sa dokazima, koji se obično svode na video ili fotografiju. Uvježbani, snimimo uvijek i vozilo, registarske tablice – to je jedini način da se dođe do počinioca.

Ja i dok ovo pišem osjećam nervozu jer znam da je ovo što pišem – priča uprazno.

Začarani krug

Šetali smo tako parkom, psi za nama, oko nas. Šega. Krenemo prema zvuku. Rajko prvi, ja za njim. Uključih kameru.

Čovjek je ‘ladno tvrdio da ima dozvolu za šeganje. Dali mu, kaže, u Komunalnoj. Kad sam tražila da pokaže papire, okrenuo je ploču. Onda je već počeo da priča tužnu priču (u koju ja i ne sumnjam), nema se, žena, djeca, zima (ali je li to opravdanje da se državna imovina raznosi?!)…

Toga dana sam pomislila – zašto jbte mi ovo radimo? Ovog čovjeka nisam prijavila. Ne zato što sam pala na njegovu životnu priču. Ne. Nisam ga prijavila jer nisam vidjela poentu.

Ja šetam. Neko šega. Ja se svađam. Oni prijete. Ja prijavim. Nema kazne. Ja šetam. Neko šega. Ja se svađam. Oni prijete. Nema kazne. Ja šetam. Neko šega… shvatili ste. 

To je začarani krug.

Ako pokušate da dobijete na internetu rezultate u vezi sa nelegalnom sječom u Podgorici, dobićete više verzija istog saopštenja iz PG Biroa – Vijesti, Portal Analitika, Refleksija

“…zaplijenjena je određena količina posječenih stabala koja su dopremljena u krug preduzeća Zelenilo” – bi li trebalo da se lupam nogama u guzicu jer su POSJEČENA STABLA završila u Zelenilu?!

“Komunalna policija vršiće pojačanu kontrolu šuma i parkova kako bi se preventivno djelovalo i spriječilo njihovo uništavanje” – ovo je najavljeno prije dvije godine. Jesam li propustila nešto? POJAČANA KONTROLA? KAD? GDJE?

“Uništavanje i pljačkanje javne imovine, kao i privatne svojine građana Podgorice, već je poprimilo u toj mjeri zabrinjavajuće razmjere da se gotovo može govoriti o vanrednoj situaciji” – toliko vanrednoj da više trepnuli nisu pošto je neko kliknuo SEND i poslao saopštenje. Prije dvije godine.

“Vjerujemo da se rješenje ovog problema mora naći u dodatnom angažovanju na najvišem nivou svih nadležnih institucija, kako u Glavnom gradu, tako i u državi”- i ja vjerujem, ALI JA STVARNO VJERUJEM, a vi tamo u PG Birou samo pišete saopštenja da biste nas umirili. Na dvije godine, ili više, ako je moguće…

Nije se ništa promijenilo od kada smo Rajko i ja uhvatili u sječi onog domaćina koji nas je pokušao kupiti toplom, ljudskom pričom. Ja i dalje ne vjerujem institucijama.

Iz Komunalne policije dobih podatak da su u toku 2013, 2014. i u ovoj godini dobili devet prijava u vezi sa sječom na prostoru Ćemovskog polja: u 2013. godini – tri prijave, u 2014. pet, te jedna prijava u 2015. Ova posljednja je moja. Nisam odustala, iako ne vjerujem u sistem. Policija ih, nažalost, nije stigla. Nadam se da hoće prijava.

Neću da vjerujem da će i oni, i Maka, izbjeći kazne koje propisuje Krivični zakon Crne Gore:

“Ko radi krađe obori u šumi, parku ili drvoredu jedno ili više stabala, a količina oborenog drveta je veća od jednog kubnog metra, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Ukoliko se to djelo učini u svrhu prodaje ili ako je količina oborenog drveta veća od pet kubnih metara, učinilac će se kazniti zatvorom od tri mjeseca do tri godine”…

Neću da vjerujem da će policija izlaziti na teren, da će Komunalna brojati prijave, a da NIKAD NIKO NEĆE BITI KAŽNJEN zbog nelegalne sječe!

Zaboravih – šta ono bijaše uloga Zelenila?

PS: A lekciju o tome kome i kako da pošaljte prijavu smo već savladali, zar ne?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.