Hoćeš da uvijek pecam ja ili da ipak naučiš i ti?

Hoćeš da uvijek pecam ja ili da ipak naučiš i ti?

“Možeš li na sajt Ćemovskog da napišeš jedno kratko uputstvo kako se prijavljuju nesavjesni građani i neke nepravilnosti? Koga zvati u kom slučaju i kako postupiti. Takođe, i broj telefona”, Igor je bio u pravu kad mi je poslao ovakvu poruku.

Jesam ja klimnula glavom za sebe i njemu na Facebooku poslala potvrdan odgovor. Ali je prošlo petnaestak dana, a da nisam ni slovo napisala na temu.

“Danas je neko istovario džakove sa otpadom životinjskog porijekla na sami ulaz u park kod dječijeg igrališta. Očigledno da nekom ne odgovara da se to igralište napravi”, komentar je Ivane Dubak na Facebook stranici Ćemovsko polje, ispod objave Noću neko krade i ruši napravljeno na trim stazi.

Juče me zvala drugarica koja u park dovodi psa Dina. I ona je vidjela otpad, kaže neko je bacio kože odranih životinja. Nedaleko od sportskog aerodroma je i leš konja. Bijele boje.
Iz privatnih razloga, nisam stigla da ovih dana i sama pođem do Ćemovskog, po starom običaju napravim fotografije i/ili video, napišem sama tekst o viđenom. Pošaljem prijavu. Zato je Igor u pravu. I zato su Kinezi u pravu.

Dajte čovjeku ribu, nahranili ste ga za jedan dan. Naučite čovjeka da lovi ribu, nahranili ste ga za cijeli život.

Zato dragi prijatelji parka na Ćemovskom, dragi prijatelji svih parkova, vi koji volite svoj grad, evo nekoliko stvari koje sami možete da uradite sljedeći put kad naiđete na otpad, leš životinje, uhvatite na djelu nekoga da baca smeće, siječe drvo…

Nelegalna sječa, odlaganje otpada…

358674

Ukoliko vidite da neko odlaže otpad na lokaciji koja nije predviđena za to, ili vidite da neko šega – ili samo čujete šegu, a možete da locirate odakle zvuk dolazi, pozovite:

KOMUNALNU POLICIJU 067245799 ili 0800 81222

POLICIJU 122

Životinjski otpad

Već sam pisala o tome – šta da radite ako naiđete na životinjski otpad i leševe. Ali, ponavljanje je majka znanja :)

Leš konja na Ćemovskom polju

Ukoliko ste naišli na leš životinje, psa, konja… pozovite:

KOMUNALNU POLICIJU 067245799 ili 0800 81222

SKLONIŠTE ZA NAPUŠTENE ŽIVOTINJE 067609292

Ukoliko vam ne odgovore ili vidite da ne postupaju po pozivu, podnesite prijavu Veterinarskoj inspekciji.

Prijave…

O kakvoj god da je nepravilnosti riječ, uvijek je dobro da sačekate nadležne da dođu na lice mjesta, najviše iz razloga da ste sigurni da je neko došao. ODLIČNO bi bilo da napravite fotografije, video… onoga što ste vidjeli. Sa tim materijalom možete i da napišete kasnije prijavu ili materijal proslijedite i na stranicu Ćemovsko polje ili pošaljete meni na email, recimo. Molim da dodate i kratak opis viđenog, date što precizniji opis lokacije…

Ovdje je jedan primjer prijave koja je poslata zbog odlaganja smeća na Ćemovskom.

PrijavaU zaglavlju navedete kome šaljete prijavu, potom šta je predmet dopisa, i ukratko opišete o čemu je riječ. Na kraju ide vaš potpis i kontakt podaci. Pošto su sve inspekcije pod Upravom za inspekcijske poslove, prijavu pošaljite na jedinstven email prijave@uip.gov.me, ali u zaglavlju dopisa navedite kojoj konkretnoj inspekciji je prijava upućena. U ovom slučaju, to je Odsjek za ekološku inspekciju.

Ako niste sigurni kome bi trebalo da pošaljete dopis, OVDJE je lista inpekcijskih službi, možda vam spisak bude od pomoći.

Jesmo li savladali prvu lekciju pecanja?

:)

UPDATE: Zamalo da zaboravim – nepravilnosti uvijek možete prijaviti i putem web ili mobilne aplikacije BUDI ODGOVORAN!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.