Je l’ znate kako do #Cemovsko?

Je l' znate kako do #Cemovsko?

#Cemovsko, pokušaj drugi je uspjelo. Mada, ni to nekako nije bilo sigurno jer proljeće ove godine ima neki svoj čudni ritam.

Kada sam prvi put sjela i razgovarala sa Damirom o tome šta bismo mogli da uradimo znala sam samo jedno – imamo novac koji su zaposleni zaradili trčeći na podgoričkom maratonu prošle godine i imamo zaposlene voljne da dodatno doprinesu. Imamo i ideju da to bude neka zelena aktivnost i da zajedno sa članovima porodica izađemo iz kancelarija Telenora i učinimo nešto za sebe i druge. Da, ovo nije jedno. Imali smo mnogo, a opet nijesmo bili najsigurniji šta bismo mogli. Kada imate pored sebe sjajne ljude, pune entuzijazma i volje, ljude istinski aktivne u lokalnim zajednicama, nevjerovatna je lakoća kojom dolazite do ideja. I tako smo počeli. A tako je počelo i #Cemovsko koji je odličan primjer sinergije pojedinaca i institucija, mjesto gdje možemo da učimo iz prakse o lokalnom aktivizmu i na koncu mjesto gdje možemo naći sebe.

"Volim prirodu": Sa akcije Telenora na Ćemovskom
“Volim prirodu”: Sa akcije Telenora na Ćemovskom

Ponosna putnica (ja) upoznala se i sa #Cemovsko konačno – iako mi je na 5 minuta od kuće (sad kad znam kuda :)). Kasnije ću shvatiti da nijesam jedina koja nikad nije bila ovdje. Priznajem, bila sam lijena, a nekako dovoljno digitalno upoznata sa pričom. Ipak, kada dođete i vidite koliko mnogo može da uradi nekoliko pojedinaca, nekoliko organizacija i kompanija, vođeni entuzijazmom, ne možete, a da ne osjetite makar malu grižu savjesti. Jer park je toliko blizu da… Da postajete još motivisaniji da realizujete zajedno sa kolegama i partnerima ono što ste započeli.

Nije bilo teško ni uvući u priču Aca i Škutu – opet, nevjerovatno je koliko je dobro kada imate ljude koji znaju svoj posao i imaju beskrajno puno strpljenja sa druge strane stola. Stolovi, koji su nam postali brzo centralna tema su bili toliko dobar izbor da smo toga postali svjesni tek kada smo vidjeli oduševljenje ljudi u parku.

Pokušaj prvi naše akcije spriječila je kiša u aprilu, ali su stolovi već bili tu i mamili posjetioce parka i nas. Naše nestrpljenje je bilo veliko, ali smo akciju koju smo kao #TelenorFondacija osmislili preselili u maj, nadajući se ljepšem vremenu. Stolovi su bili tu, i prvi dogovori za partije stonog tenisa sa članovima stono-teniskih klubova “Luča” i “Spin Uniqa” bili su ugovoreni. Neko će se sigurno zabaviti igrajući ovdje kao mi u subotu, a nekome će to možda biti i prvi uspješni sportski koraci.

Odmjeravanje snaga na Ćemovskom
Odmjeravanje snaga na Ćemovskom

Djeca znaju prave boje

Šta god radili i gdje god radili, kada radite sa djecom to dobija posebnu čar. Godinama unazad koliko radim i koliko se društveno odgovorne aktivnosti prepliću kroz to, bez obzira na generacije djece koje dolaze i prolaze, to je nešto što traje i što se ne mijenja. Tako su i ovu subotu djeca obojila. Predivan je osjećaj kada sa kolegama i prijateljima dijelite jedan ovakav dan, ali je posebna radost i motivacija kada da se okrenete i vidite nekoliko dječaka i djevojčica umazanih bojama i srećne jer nešto stvaraju. Lakoća kojom oni pristupaju tom “teškom poslu” vas mora opčiniti i podsjetiti koliko lako zaboravljamo na ove sitne radosti. Nove drvene kante od sasvim običnih letvi postala su mala šarena umjetnička djela i dobila svoju upotrebnu vrijednost za svega nekoliko sati. Malo stariji klinci su se lako odvažili na partije stonog tenisa sa odraslima i svojim vršnjacima. Prolaznici su se priključivali, neki su sa čuđenjem gledali šta se dešava, a neki su prosto uživali u svome danu i svome “poslu”. Park je dobio svoje nove posjetioce i ambasadore, a mi zajedno neke nove ideje.
Očekujem brz (radni) povratak ovdje!

Mala šarena umjetnička djela: Nove kante od običnih letvi
Mala šarena umjetnička djela: Nove kante od običnih letvi

I da, kao nagrada za sve nas pored sjajne atmosfere i zadovoljnih klinaca oko nas, vrijeme nas je poslužilo. Podgorička smuta se spremala kad i mi – dok smo rasklanjali stvari i uklanjali otpad, prve kapi kiše su prokapale.
#Cemovsko nas čeka, a sigurna sam da imamo razlog više za koji sat u prirodi – da uživamo i ne zaboravimo da prirodu treba da čuvamo svi zajedno. Nije teško ;) Svratite na #Cemovsko, i ako vas naše fotke ne inspirišu (dovoljno), sigurna sam da park hoće i da ćete željeti da ostavite i vi neki lijep trag ovdje. Čekamo vas na sljedećem (radnom) druženju. Stay tuned!

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.979767345389695.1073741866.123679210998517&type=1″]

Adrijana Husić

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.