Đulija Kardović: Kad nije u salonu, ona fotografiše, planinari, skija, skače iz aviona… i zaljubljena je u rožajski kraj

Đulija Kardović: Kad nije u salonu, ona fotografiše, planinari, skija, skače iz aviona... i zaljubljena je u rožajski kraj

Rođena u Rožajama devedesetih, u porodici likovnih umjetnika, Đulija Kardović godinama uspješno radi kao frizerka u salonu koji je njen. Ali ona nije “obična” frizerka. Ona je frizerka sa bezbroj interesovanja.

U petak je prvi put kolektivno skakala iz aviona i već planira da se posveti profesionalno obuci, kako bi ubuduće mogla da skače samostalno.

Ako je ne sretnete dok kroz Rožaje vozi motor, Đuliju ćete vidjeti kako splavari, skija, vozi bicikl ili ćete je sresti u planini. Kaže da uživa u prirodi. I u društvu dobrih ljudi.

Foto: Privatna arhiva

U njenim venama su aktivnosti koje traže adrenalin i, kako kaže, voli sportove koji se donekle mogu nazvati ekstremnim…

“Lepeza mojih interesovanja je široka, ali se one na neki način podudaraju i čine jednu sinergiju koja me duhovno ispunjava, motiviše i daje snagu za nove izazove. Sastavni dio mog temperamenta je ‘stalni pokret’ i otkrivanje novih svjetova”, kaže.

A sve to ima u Rožajama, dodaje Đulija, koja kaže da je Rožaje grad u kojem se ima šta vidjeti tokom cijele godine. Kao i njoj, koja tu živi, i posjetiocima su na raspolaganju brojne aktivnosti, pa i oni mogu uživati u splavarenju, aktivnostima na snijegu, planinskom biciklizmu, alpinizmu, džip turama, planinarenju na uređenim stazama…

Đulija je opčinjena Hajlom, planinom na koju se pruža pogled sa Gradine, uzvišenja iznad stare mahale, gdje je Đulija rođena. Sa Gradine se Rožaje vidi kao na dlanu.

Na toj lokaciji, na utvrđenju Izlit, prije nekoliko godina je počelo arheološko istraživanje. Prema pisanim tragovima, utvrđenje je podignuto u 16. vijeku. Danas se, nakon iskopavanja, zidovi širine 1,2 metra vide iz centra grada.

Pogled sa uzvišenja Gradina: Rožaje, Foto: Damira Kalač

Ako nije u frizerskom salonu, sa fenom i četkama, Đuliju ćete vidjeti sa foto-aparatom.

“Mogla bih reći da se fotografijom bavim otkad znam za sebe. Potičem iz umjetničke porodice. Od rođenja sam vezana za vizuelni umjetnički izražaj, jer se moj otac Adem i stariji brat Omar, veoma uspješno bave slikarstvom. Štafelaj, platno i kistovi su bili moje prve igračke, a kroz to i moji prvi doživljaji umjetničkog stvaranja i ljubavi prema pejzažu i tradicionalnim vrijednostima, što moj otac i brat, veoma vješto prenose na platno. Zahvalna sam bogu što mi je dao da se rodim o takvoj porodici”, kazala je ona.

Prirodu voli i živi, pa je prirodno da ona dominira njenim fotografijama.

“Priroda me jako inspiriše. Pejzaži su za mene izazov, jer u svakom godišnjem dobu imaju posebnu čar. Svuda ima lijepih pejzaža, ali su za mene najljepši pejzaži i prirodne ljepote grada u kojem sam se rodila i gdje sam odrasla”, kaže Đulija.

Foto: Privatna arhiva

U Crnoj Gori je prema posljednjim podacima nešto preko 50.000 nezaposlenih, od čega je veliki broj na sjeveru države. Istraživanja pokazuju i da najviše siromašnih u državi živi baš u tom regionu. Rožajska je jedna od opština iz koje stanovništvo odlazi ili u druge crnogorske gradove – Podgoricu ili na primorje, ili odlazi u inostranstvo.

Đulija je uvjerena je da se u Rožajama može živjeti dobro.

“Fale nova radna mjesta, bolji ekonomski razvoj, ali to nije samo problem u Rožajama, već i u mnogo većim gradovima. Želim da vjerujem da će biti bolje i sigurna sam da hoće. Moja generacija je rođena u vrijeme ratnih vihora devedesetih godina. Želim da gledam u budućnost i ne osvrćem se na ružna vremena iza nas. Moja generacija i ja nismo krivi za to i, uz pozitivnu energiju, druženje i prijateljstva, svijet možemo učiniti boljim mjestom za život. A ja čvrsto vjerujem u to”, kaže Đulija.

Ona koristi svaku priliku za putovanja, voli da upoznaje nove ljude i gradove, ali najviše voli svoj grad i zavičaj.

Poručuje da je Rožaje grad u kojem mladi žive savremenim stilovima života.

“To je grad gdje žive i stvaraju mladi pjesnici, kompozitori, pjevači, slikari, fotografi, alpinisti, olimpijci. Rožajci su profesori, asistenti i predavači na Harvardu, Oksfordu i drugim univerzitetima u Evropi i svijetu. Zato su i moje dnevne aktivnosti normalna i uobičajena stvar u malom gradu širokog duha. Smatram da su ograničenja samo u shvatanjima onih koji imaju predrasude o Rožajama i sjeveru uopšte, ali treba biti iznad toga”, poručuje Đulija.

Rožaje je grad mladosti i talenata

Đulija je lani pobijedila na konkursu “Vrijednosti Evrope – pogledi iz Crne Gore“, koji su organizovali Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i Ministarstvo kulture. Na takmičenje se prijavila na nagovor prijatelja.

“Potrudila sam se da fotografijom prikažem stvarnu sliku Rožaja, ono što je svakodnevni život kada su u pitanju mladi. Rožaje je zaista grad mladosti i talenata, bez obzira na to koliko su zastupljeni u medijima i koliko imaju mogućnosti da svoj talenat i pokažu. Rožajska mladost nimalo ne zaostaje za mladima iz većih gradova i centara”, kaže ona i dodaje da se u to može uvjeriti svako ko u tom gradu provede samo dva dana.

Fotografija koja je Đuliji donijela pobjedu na konkursu “Vrijednosti Evrope – pogledi iz Crne Gore”

Takmičenje “Vrijednosti Evrope – pogledi iz Crne Gore” odvelo je u Brisel, odakle se vratila puna utisaka. Kaže da, kada su u pitanju bogatstvo kulturno-istorijskih različitosti i prirodnih ljepota, Belgija i Crna Gora imaju mnogo sličnosti.

Kardović je kao fotograf učestvovala na više kolektivnih izložbi u Rožajama i gradovima u okruženju. Planira da do kraja godine organizuje i samostalnu izložbu, na kojoj će prirodu zamijeniti njena druga velika inspiracija – djeca.

Motiv njene sljedeće izložbe su djeca, Foto: Đulija Kardović

“Osnovni motiv izložbe će činiti djeca, njihova spontanost, nevinost i iskrenost. Slaba sam na djecu, volim djecu jer su oni ‘mali veliki ljudi'”, kazala je Kardović.

Na vrh planine nije važno stići, važno je poći

Planinarenje je za Đuliju više od sporta.

“Planinarenje je neka vrsta duhovne nadgradnje, jer jača duh, samim tim povećava samopouzdanje, istrajnost. Planinarenje traži strpljenje i snalažljivost, što se pozitivno odražava na svakodevni život. Svaki uspon je novi izazov i nova procjena sebe i svoje izdržljivosti”, kaže ona i dodaje da “nije važno stići, važno je poći”.

Na planini vam, dodaje Đulija, proradi adrenalin i čovjek dobije posebnu snagu.

“Svaka nova planina ili kanjon, za mene su novi izazov i novi ‘neotkriveni poklon’ pun obećanja i iznenađenja”.

Tekst je objavljen u dnevnim novinama “Vijesti”

1 Comment


  1. Bravo Djulija svi smo ponosni na tebe i znam da je Rozaje puno talentovanih mladih osoba.

    Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.