Podgorički triatlon: Jer, zaista je važno učestvovati!

Podgorički triatlon: Jer, zaista je važno učestvovati!

I bi triatlon! Kao kad sam lani poslala prijavu za Podgorički maraton i zadala sebi zadatak da istrčim pet, pa ipak na kraju trčala trku na 10km, tako nekako se desilo i ovo učešće na Podgoričkom triatlonu, na Plavnici.

Tokom jednog od bezbroj ispijanja kafa u Šerloku na Starom, sretnemo Nebojšu – u mojoj glavi prvog crnogorskog triatlonca. Kad je on meni te 2012. pričao o organizaciji triatlon trke, klimala sam glavom i gledala pomalo bijelo u njega, usput učeći o tom sportu.

Nebojšina priča bi i danas, sigurna sam, zvučala kao i tada, kada sam radila sa njim razgovor sa njim za “Vijesti”. Nebojša se tada spremao za prvi triatlon turnir u Crnoj Gori, koji se te godine održavao u Tivtu.

Iza Nebojše Grdinića iz Podgorice ne stoje sportski rezultati. On nije marinac, nije ni profesionalni sportista. Grdinić je inženjer u pomorskom saobraćaju, zaposlen u Željeznici Crne Gore. Čak nije od onih koji posjećuju teretane ili se uopšte posvećuju sportskim aktivnostima. Pa odakle onda u ovoj priči?

„Hmmm… teško pitanje s obzirom na moju fizičku građu”, kaže uz osmijeh…

Nebojša je tada najavio učešće na drugim triatlon takmičenjima. Ne znam koliko ih je bilo u međuvremenu, znam samo da se nije profesionalno posvetio sportu.

U međuvremenu sam upoznala i druge triatlonce, u međuvremenu je Crna Gora dobila i Ironmana Igora Majera, u međuvremenu je Igor organizovao i veliko triatlon takmičenje – Ocean Lava Montenegro, na koje je lani u Kotor doveo oko 40, a ove već skoro 400 takmičara!

Nebojša je, ipak, ostao za mene prvi triatlonac. I, kad smo se sreli na toj nekoj kafi, na pomen da se prijavimo za štafetu, pristao je bez razmišljanja.

I to vam je to!

On će plivati (750 metara), a ja sam tada ambiciozno na sebe preuzela vožnju bicikla (20km) i trčanje (5km). Kad trčim, svakako istrčim najmanje 5km, tako da mi to i nije predstavljalo neki problem.

Biciklo ne vozim prečesto, distance koje obično prelazim su između 10 i 15km, pa mi 20km nije zvučalo mnogo.

Priznajem, nisam bila sigurna da li stvarno mogu da odradim trčanje i vožnju jedno za drugim, ali – granice su tu da bismo ih pomjerali, pa je li?

Ali, ali, ali, kad sam se sestri pohvalila kako ćemo Nebojša i ja da se prijavimo za trku, tražila je da ona vozi. Prvo sam sebično odbila, ali na kraju pristadoh.

Stižu Ulični psi

Tako su Ulični psi, tako se zvao naš tim, završili na Plavnici, na 4. Podgoričkom triatlonu. Troje ljudi, u ne baš nekom treningu, potpuni amateri i rekreativci, sa željom i jakom voljom da istraju u onom što su naumili. Za trku se nismo pripremali posebno, tek kroz uobičajene treninge, kad ugrabimo vremena.

Na Plavnici smo bili zadnji, ali – KOGA JE BRIGA?

Još učešćem na Podgoričkom maratonu sam naučila lekciju – u trci je važno da je završiš. I stigli smo do cilja.

I zaslužili predivnu drvenu medalju. Predivni su bili i pehari, koje je đed Janko Vukotić izradio od pruća. Posebne čestitke organizatorima Triatlon klubu Podgorica jer su na najljepši način promovisali ljepote Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Pravi sportski duh

Kroz trku sam potvrdila onu staru da – važno je učestvovati! I zaista jeste tako! Nevjerovatan je taj sportski duh kojim zrače učesnici. Ali stvarno ljudi! Dok sam istrčavala mojih 5km, ne znam samo koliko sam puta od drugih učesnika koji su trčali ili pored meneprolazili biciklima, čula riječi podrške! Ili bi vam samo tako bacili ruku.

SJAJNO! To sam doživjela na Podgoričkom maratonu, to sam ponovo doživjela na Plavnici. Onaj pravi sportski duh, čula one stvarne, a ne reda radi izgovorene riječi podrške!

Želim vam da to doživite. I da znate još – ova trka nije bila ništa što i sami ne biste mogli da postignete.

Uostalom, za one sa manje kondicije, bila je tu Supersprint disciplina, sa upola kraćim distancama, pa se dogodine prijavite makar za štafetu i isplivajte 375 metara, vozite 7km ili istrčite 2,5km.

Toliko, vala, možete!

PS: Ove godine, u toj disciplini je pobijedio jedanaestogodišnjak, Aleksandar Filip iz TK Kotor!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.