Nije Morača samo hladni Migov pipun sa Galeba

Nije Morača samo hladni Migov pipun sa Galeba

Nisam se još spustila do Morače, niti bila na manifestaciji „Ajmo na Moraču“, koju i ove godine organizuje Turistička organizacija Podgorice.

Plan organizatora je da posjeticima tokom jula i avgusta na rijeci, u centru grada, omogući različite aktivnosti, poput odbojke na pijesku, kajakanja, vožnje šlaufom… Garantovani su dobro posluženje – sokovi, lubenica i pipun, sve ohlađeno u Morači. Biće, kažu, i dobre muzike…

Moja majka koja je odrasla u Podgorici, pamti te godine kad su se kao djeca ljeti rashlađivali u gradskim rijekama, na Morači i Ribici.

Galeb je, kažu i u TO, bila i jedna od omiljenih plaža Podgoričana i nadaju se da će, „uz sadržaje koje priprema Glavni grad, plaža ove godine doživjeti preporod“.

I ja se nadam. I ne želim da vam pokvarim užitak i lijepo vrijeme provedeno na Morači.

Samo vas molim da ne zaboravite da Morača nije samo plaža na kojoj se ovih dana rashlađujete uz slastice koje pripremaju iz Glavnog grada.

Morača počinje i završava negdje drugo. I mora da živi između te dvije tačke. I sve živo u njoj zaslužuje da živi.

Pratila sam i lani, pa ove godine ponovo, akciju Balkan Rivers Tour. Lani je ekipa, na čelu sa slovenačkim olimpijcem Rokom Rozmanom, kajacima obišla 23 balkanske rijeke. Kampanju su ove godine nastavili fokusirajući se na Soču u Sloveniji i Moraču u Crnoj Gori.

Cilj kampanje je spriječiti izgradnju hidroelektrana. A na Morači ih je planirano 12.

Plan je spriječiti izgradnju HE na Morači, Foto: Balkan Rivers Tour

„Soča je poznata kao alpski dragulj među rijekama i turisti je rado posjećuju. Ali, riječno korito je već uništeno u centralnom dijelu njenog toka i na Soči su izgrađene tri velike brane. Kajakaši su tokom kampanje morali da pješače oko brana i hodaju suvim riječnim koritom šest kilometara… ukratko, nailazili su naizmjenično na suvi dio korita, pa na jezero… Znate, kajakaši mogu da hodaju, ribe ne i to je ono što smo, pored ostalog, željeli da pokažemo. Ne bismo željeli da Morača doživi sudbinu Soče”, ispričala je ranije medijima Neža Pošnjak iz BRT.

Tokom kampanje u Crnoj Gori, ekipa BRT je snimila i kratak film. Mene je rasplakao.

Jer znam kako izgleda Morača na izvoru. Savršena. I znam kakva je na ušću. To skoro da više nije rijeka.

Tužna sam i jer mnogi od vas koji su rođeni u Crnoj Gori niste još vidjeli izvor Morače. A ako, kako je planirano, na njemu bude sagrađena mini HE, nećete vidjeti ni te savršene vodopade u moračkim planinama.

Tužna sam jer za vas je rijeka samo ono što dobijete tokom manifestacije „Ajmo na Moraču“. I jer nadležni Moraču vide samo u tim danima.

A Morača je više od toga. Morača je život. I trebaće i onima koji dolaze poslije nas.

„Neki u Morači, nažalost, vide samo energetski potencijal i veliku priliku za profitabilan posao. Morača spada u rijetke evropske rijeke koje su se oduprle pritisku hidoenergetskog lobija i koje su ostale u prirodnom stanju. Morača mora biti dokaz da postoji drugačiji način valorizacije“.

Rok Rozman

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.