Na planinarskim turama upoznate Crnu Goru, ali i naučite kako da čuvate prirodu

Na planinarskim turama upoznate Crnu Goru, ali i naučite kako da čuvate prirodu

Kada vas neko prvi put opomene i kaže vam da za sobom, dok boravite u prirodi, ne ostavljate čak ni organski otpad, jer “u prirodi nije lijepo vidjeti na primjer koru od banane”, “niti divlje životinje treba da navikavamo na netipičnu hranu”, možda ćete se nasmijati.

Zamislite da se, recimo, medvjedi navuku na sendviče sa pršutom? Ne bacati čak i organski otpad, jedan je od principa koje učesnike tura nastoji da nauči Darko Šarčević, koji vodi projekat Montenegro Phototrekking.

Montenegro Phototrekking je projekat ekološke NVO Sempervivum, osmišljen da promoviše prirodu Crne Gore kroz izlete koji su spoj lagane šetnje, edukacije, fotografije i zabave. Pokrenula ga je grupa mladih ljudi – biologa, ekologa, planinara i fotografa koji svoje znanje i ljubav prema prirodi žele prenijeti i na druge.

Aktivnosti te organizacije su, kaže Šarčević, za kratko vrijeme privukle veliki broj članova, uglavnom mladih između 15 i 35 godina.

Većina građana Crne Gore nije upoznata sa prirodom Crne Gore, a oni koji je poznaju obično nisu svjesni koliko ona vrijedi

Glavni cilj organizacije je, kaže Darko, da upoznaju što više građana sa prirodnim vrijednostima Crne Gore i da kroz njihovu promociju utiču na svijest građana o vrijednosti prirode Crne Gore, a samim tim i na ekološku svijest i očuvanje životne sredine.

A taj koncept se, prema njegovim riječima, i sudeći prema broju članova koje Montenegro Phototrekking okuplja na Facebook društvenoj mreži i turama, pokazao jako uspješnim.

“Taj koncept je privukao veliki broj građana i pruža im mogućnost da posjete najljepše predjele Crne Gore, ali i da nauče mnogo dobrih stvari o prirodi. Osim toga, indirektan uticaj imamo na sve one koji prate naše aktivnosti preko interneta jer ako već ne mogu da nam se pridruže, kroz naše fotografije mogu da vide kakvo prirodno bogatstvo imamo”, objašnjava Šarčević.

Akcija čišćenja - Montenegro Phototrekking

U toj organizaciji se, na svim turama, pridržavaju etike ponašanju u prirodi – “Leave No Trace” programa, koji promoviše vještine i etiku za održivu upotrebu divljih i prirodnih područja.

Leave No Trace se bazira na 7 osnovnih principa:

  • Planiraj unaprijed i pripremi
  • Putuju i kampuj na čvrstim površinama
  • Otkloni otpad na odgovarajući način
  • Ostavi kako si zatekao
  • Minimalizuj uticaj logorske vatre
  • Poštuj divlji živi svijet
  • Budi obazriv prema drugim posjetiocima

Učesnici naših tura ne ostavljaju nikakav otad u prirodi, čak ni organski, jer niti je lijepo vidjeti na primjer koru od banane u prirodi, niti treba da navikavamo divlje životinje na netipičnu hranu.

Prije početka ture, novi učesnici uvijek od vodiča dobiju smjernice kako se pravilno ponašati u prirodi.

“Za one koji nemaju, obezbijedimo i kesice za smeće, koje valjaju i za otpad na koji naiđemo prilikom šetnje”.

Na planinarskim stazama, kaže Darko, i nema puno otpada. Ipak, na baš velike količine smeća, nailaze na svim onim mjestima do kojih se prilazi autima.

Osim organizacije trekking tura, članovi Montenegro Phototrekkinga se rado odazivaju ekološkim i humanitarnim akcijama drugih organizacija, pa su tako učestvovali u akcijama čišćenja Ćemovskog polja, Danu bez automobila, organizovali akciju prikupljanja namirnica za stanovništvo sa sjevera Crne Gore, koje je prije dvije godine zbog nevremena bilo odsječeno od ostatka države… Tada je ta organizacija krplje ustupila specijalnoj jedinici MUP-a, a njeni članovi su pomagali u akcijama čišćenja snijega u Podgorici…

Tekst je u originalu objavljen na stranici Ekološkog pokreta Ozon

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.