Četvrt vijeka kasnije, u ekološkoj državi mi i dalje čistimo smeće

Četvrt vijeka kasnije, u ekološkoj državi mi i dalje čistimo smeće

“Jadna mala izvrnuta Crna Goro. Dno ti na vrhu stoji”. Pročitah jutros ovaj komentar na portalu Vijesti.

Smiješno. I tužno.

Smiješno, jer me podsjeća na jedan od omiljenih citata iz crtanih filmova.

Tužan, jer tako dobro opisuje Crnu Goru. U svim segmentima.

Četvrt će vijeka kako je ova mala država proglašena ekološkom. Zaista dobro zvuči! Na papiru. Tako i ja mogu reći da sam Mis svijeta. A nisam. I nije ni Crna Gora ekološka. Više je ekoLOŠ(k)A, što bi rekao moj drugar Michael Bader.

U toj ekološkoj državi, poslije 25 godina, mi i dalje MORAMO da organizujemo akcije čišćenja. Nismo za 25 godina naučili gdje se i kako odlaže otpad? Kako se otpad tretira? Nismo naučili ništa ili makar ne dovoljno o reciklaži?

Ne sjećam se tačno u kojem trenutku mog života sam počela da uočavam smeće oko sebe, ali sad mi se čini da sam opasno zaglibila i da bih morala na odvikavanje, jer se ponašam kao zavisnik. Znam šta znači biti zavisnik. Bivši sam pušač sa iha-ha godina staža. Tako da…

Kad je početkom aprila moja omiljena bh blogerka, Hana Kazazović – Cyberbosanka, objavila poziv na igru u kojem od ljudi očekuje da dok šetaju naprave fotografije na kojima će biti crvenih detalja, prihvatih i iškljockah se sita u omiljenom parku na Ćemovskom.

HM… na svim mojim fotografijama je bilo – smeće.

#hodajsamnom Pozdrav sa #Cemovsko

A photo posted by Damira Kalač (@damirakalac) on

#hodajsamnom Nesavjesni gradjani i dalje uništavaju #Cemovsko A photo posted by Damira Kalač (@damirakalac) on

Je li moguće da nisam uspjela da vidim bilo šta dobro?

Isto pitanje mi je nedavno postavila i djevojka sa kojom sam putovala do Hercegovine.

Pozdrav iz Podgorice
Pozdrav iz Podgorice

Pa nije da ne vidim ništa dobro. U stvari vidim, uživam u lijepim pejzažima, ali oko mi ide na smeće, baš kao što ide pravo na slovnu ili kakvu drugu grešku dok na monitoru posmatram kucani tekst. Posebno tuđi.

I onda, ako ne odreagujem, počne da me žulja ta slika. Kao detektiva Monka u istoimenoj seriji, kad mu smeta iskošena polica.

I opet – dodatno me žulja kad pomislim – pa Crna Gora je ekološka država. Evo 25 godina. Četvrt vijeka! To je već odrastao čovjek.

Doručak...

Doručak…

Dokle ćemo da čistimo?

Dvadeseti maj neka bude prilika za jedan veliki reset.

Tada Asocijacija za demokratski prosperitet ZID, u saradnji sa brojnim partnerima, u cijeloj Crnoj Gori organizuje akcije čišćenja. I cilj je – očistiti Crnu Goru za jedan dan. JEDAN DAN. Zapravo, nekoliko sati. Akcija će početi u 9.00 i trajaće do 13.00 sati.

Ukoliko se još niste prijavili za akciju u Podgorici, to možete uraditi preko OVOG LINKA. Prijave za učešće u akciji u drugim gradovima su moguće putem OVOG LINKA.

Na Facebook stranici Let’s do it Montenegro se informišite o aktivnostima i u drugim opštinama.

Deponije i lokacije za koje smatrate da bi trebalo da budu očišćene možete da mapirate putem aplikacije, za koju postoji samo Android verzija. iOS i Windows korisnici predloge lokacija mogu da šalju direktno organizatorima akcije, koji će ih naknadno unijeti na mapu.

Ovo je akcija svih građana, kažu u ADP ZID.

Ja sam 20. maja na Ćemovskom, u parku. U 9.00 sati se nalazimo kod Kuće fudbala – ako ne znate kako do tamo, EVO MAPE.

Ponesite samo dobru volju. Očistimo Crnu Goru za jedan dan. Neka počne da liči na ekološku državu. Makar četvrt vijeka kasnije… Dako ona višnja sa dna torte ponovo stane na vrh…

Posted in , ,

Damira KALAČ

Željela sam da budem slikar, ali – pišem. I gledam svijet očima kamere. I mojih pasa. Sretna sam kad hodam bosa. Priroda je najudobnije mjesto na svijetu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.