Nismo spasili “Kulturu”, ali jesmo Goricu, glas protiv plana “Kasarna Morača” je nova prilika za grad po mjeri građana

Kasarna Morača

Čemu zapravo služe javne rasprave? Od juče mi u glavi kao motiv za ovaj tekst odjekuje komentar/pitanje jednog Boba, na Facebook objavu Luke Rakčevića o utiscima sa rasprave o Nacrtu plana “Kasarna Morača”, sa koje sam, vjerujem kao mnogi, otišla naivno vjerujući da su građani i struka (ne ona koja radi za interese pojedinaca) skoro pa dobili bitku i da će plan, nakon popisa niza kometara koji mu ne idu u prilog, biti povučen.

Toga dana nisam baš bila najbolje za bilo kakve aktivnosti vani i u masi, ali građanin u meni je pobijedio. Centralnu javnu raspravu o Nacrtu plana “Kasarna Morača” jednostavno nisam mogla da propustim.

Još ljepša ili nagrđena Podgorica

U pitanju je plan izgradnje na, kako se od struke mogli čuti na raspravi, “najatraktivnijem prostoru u Podgorici”, lokaciji u centru grada, na obali Morače, koja bi namjenom mogla ili da “poboljša” ili da “nagrdi” grad.

Usvajanjem i realizacijom plana bi “na tom prostoru nestalo skoro 75 odsto postojećeg zelenila, odnosno većina čempresa i drugog drveća starog i preko pedeset godina”. A zelenilo kojim je planirano da staro bude zamijenjeno, kako smo čuli na raspravi, ima samo “estetsku ulogu i ne obezbjeđuje sanitarno-higijenske, kao ni ekološke uslove, što mu je primarna uloga”.

Da li je vrijedniji red žbunova ili šuma čempresa starosti i do 50 godina“, kaže Milica Kandić iz NVO “Green Home”.

Veličina prostora obuhvaćena planom (12,20 ha) nije zanemarljiva i nije mi svejedno ukoliko na tom mjestu nekad bude podignuto utvrđenje, gdje neću moći da privirim. Ne jer će mi neko zabraniti. Već zato što jednostavno neću imati razloga da idem tamo, jer tu predloženi plan predviđa 85.000 kvadrata stanova i nikakav sadržaj od javnog interesa – park, sportsku ili neku kulturnu dvoranu… I tako ni vi ni ja, nećemo sjutra imati razloga da pođemo tamo, osim ako tamo ne živimo, ako ne idemo u posjete prijateljima i porodici, ili ako za masom ne krenemo u neki novi kafić (ako ste od tog soja), kojih bi tamo, sigurna sam, bilo.

Idejno rješenje pejzažne_arhitekture za plan “Kasarna Morača”, Foto: sacg.me

Struka: Plan u potpunosti odbaciti

Sa rasprave sam doma pošla prilično ohrabrena. Toga dana, preko 100 građana, arhitekata i urbanista, došlo je da kaže NE predloženom projektu.

“Juče je, kao nikada do sada, zgrada gradske Skupštine istinski bila naša – građanska, jer njome nisu odzvanjali samo unaprijed sačinjeni referati i ‘mišljenja’, iza kojih gradski oci decenijama skrivaju odgovornost, već su se čuli i brojni argumenti, zbog kojih je Nacrt plana potrebno – u potpunosti odbaciti“, utisak je i Luke Rakčevića, odbornika u Skupštini Glavnog grada.

Građani i struka jedinstveni protiv realizacije plana “Kasarna Morača”, Foto: Sonja Dragović

Iako sam i sama tokom rasprave na Facebooku objavila riječi arhitekte Andrije Markuša da “Crna Gora nema autoriteta u struci ili ih ne koristi… a ako ih i ima, rade za krupni građevinski biznis”, njegovi kasniji i komentari njegovih kolega koje smo čuli toga dana su ulivali nadu da nije baš sve tako crno.

Tu nema mjesta za stambenu gradnju“, čuo se glas arhitekte Miodraga Bajkovića.

Mislio sam da ćemo da zaštitimo ovaj prostor“, pridružio se komentarima njegov stariji kolega Pavle Popović, vidno uznemiren i, kako mi je još u liftu rekao, bez glasa, od nervoze i sramote zbog predloženog plana.

Koji je to javni interes da se na tom prostoru grade zgrade? Šta je to opredijelilo nadležne iz Glavnog grada da tamo predvide zgrade, kada nema nijednog zvaničnog zahtjeva od nekoga da tako bude… Ako plan bude realizovan, ovaj prostor će biti oduzet za javnu upotrebu“, komentar je Aleksandra Ašanina, koji je tokom rasprave iznio primjedbe upućene ispred Strukovne komore arhitekata.

Uz te, primjedbe na Nacrt plana “Kasarna Morača” nadležnima su upućene i iz Udruženja arhitekata KANA.

Čuli su se i argumentovani razlozi struke, ali i oni emotivni, i struke i građana – svi protiv realizacije predloženog plana.

Uspješna rasprava, ali- ne lezi vraže

Organizatori rasprave samo što nas nisu sve po glavama pogladili i, kako je to Sonja Dragović sjajno prenijela, “oduševljeni odzivom… održali… srceparajuć govor o tome da nije fer da kada pokušavaju da nagrde neki drugi, manje centralan prostor u Podgorici, mnogo manje nas dođe da pokuša da ih u tome spriječi – i predložili da uvijek dolazimo u ovako velikom broju jer je ovako zanimljivije”.

Rezultat – učesnici skupa PROTIV usvajanja, sve lijepo uđe u zapisnik, ali – ne lezi vraže – Sekretarijat za planiranje, uređenje prostora i zaštitu životne sredine je, uprkos tome, nastavio proceduru usvajanja plana i saopštio da će plan proslijediti Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) na konačno mišljenje, a nakon toga uputiti Skupštini na usvajanje.

I onda ponovo pitanje – ČEMU SLUŽE JAVNE RASPRAVE?

Glas udruženih građana VRIJEDI

Služe, dragi moji, da se svojim očima vidite i ušima čujete nadležne, da im, koliko god ne vjerujete u pozitivan ishod, jer ste toliko puta prevareni, kažete svoje mišljenje, da na tim mjestima upoznate makar jedno drugo ljudsko biće sa stavom, pa ćete sjutra zajedno, međusobno osnaženi, stati u odbranu ovog ili nekog drugog plana.

Sjetite se – ovako glasni su građani bili i kada je predložena izgradnja tunela kroz brdo Gorica.

Građani su tada podnijeli peticiju protiv izgradnje tunela. Tunel nije izgrađen, a inicijativa za očuvanje Gorice je živa i danas, kroz Udruženje ljubitelja Gorice i prirode, čiji članovi, uz podršku građana, svake subote organizuju akcije čišćenja i sađenja u toj park šumi u centru Podgorice. Uskoro obilježavaju mini jubilej organizacijom 150. akcije!

Prošlonedjeljna akcija na Gorici, Foto: FB/Ne tunel kroz Goricu

Rezultat javne rasprave o Nacrtu plana “Kasarna Morača” je raspisivanje referenduma i, iako je inicijator referenduma politička partija, ja vas kao građanka molim da svoja opredjeljenja POTPUNO ostavite po strani, a da date glas za budućnost grada, rijeke Morače, glas za svoju i budućnost svoje djece.

Jer, ako jednom neko ostvari predloženi plan i sagradi utvrđenje, biće kasno.

Zašto reći NE planu “Kasarna Morača”

Ako ste još u dilemi, ponoviću neke od brojnih argumenata za odbacivanje Nacrta plana, koje je iznio i Luka, i pozvati se na vašu savjest:

Nacrt plana “Kasarna Morača”

Planom se bespotrebno predviđa izgradnja skoro 150 hiljada kvadrata stambene gradnje na svega 8 hektara zemljišta. Poređenja radi, svi stambeni objekti Bloka V imaju 150 hiljada kvadrata, na tri puta većoj površini (24 hektara);

Planom je projektovano svega 7.38 m2 zelenih površina po korisniku, dok kriterijumi propisuju najmanje 25 m2;

U urbanom jezgru Podgorice danas imamo preko 10.000 stanova viška

Predloženim planom prostor Kasarne je trajno i bespovratno lišen svake socijalne dimenzije, sve podređeno betonu, profitu i stanovima za tržište;

Predloženom podjelom urbanističkih parcela (UP1 i UP2) omogućava se privatnom vlasniku manjeg dijela parcele UP2 (kompaniji “Anekretnine” ili nekoj od građevinskih kompanija), da prostim zahtjevom za dokompletiranje urbanističke parcele, otkupi gradsko zemljište bez bilo kakvog tendera;

Gotovo čitavom dužinom prostora Kasarne predviđene su podzemne garaže, iako je navedeni prostor već infrastrukturno itekako ograničen;

Namjena “centralne djelatnosti”, koju je za prostor Kasarne propisao plan višeg reda, samo u IZUZETNOM slučaju predviđa izgradnju stambenih i poslovnih objekata, dok se Nacrtom plana na čak 57.3% od ukupne površine planira – stanovanje;

Način usvajanja planske dokumentacije (kao “zakona u oblasti urbanog planiranja”), je potpuno pogrešan, neozbiljan i isključivo podređen profitu. Jer kao što se Krivični zakonik ili ZUP ne mogu mijenjati na tenderu, sa cijenom kao jedinim kriterijumom za izbor ponude, tako se ne može uređivati ni prostor;

Glavni grad nije konsultovao građane mjesne zajednice “Nova Varoš”, a kamoli druge građane Podgorice, prije nego što je definisao projektni zadatak i krenuo u izradu plana;

PLAN NE VALJA PET PARA.

I za kraj…

Oduševljeno ste ovih dana dijelili slike iz Rumunije, gdje je pola miliona građana izašlo na ulice, protiv izmjena zakona koji bi otežali rad tužiteljke Laure Kovesi Kodruta, koja je lani poslala pred sud više od 1.000 korumpiranih političara i zvaničnika. 

Vraćamo se u Podgoricu – formalna procedura oko referenduma za povlačenje Nacrta plana “Kasarna Morača” će početi u ponedjeljak, kako bi se što prije krenulo i sa prikupljanjem potpisa. Da bi Skupština Glavnog grada raspravljala o organizovanju referenduma, potrebno je 5% potpisa, od ukupnog broja građana koji žive na prostoru Mjesne zajednice “Nova Varoš”.

Dok razmišljate o tome, imajte na umu slike iz Rumunije. Slike građana koji glasno kažu kakvu državu žele.

Družimo se u gradu kakav želimo i zaslužujemo!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.