Dobrodošli, ali park na Ćemovskom nije park za sve podgoričke pse

Dobrodošli, ali park na Ćemovskom nije park za sve podgoričke pse

Lijepo je vidjeti nova lica u parku. Ovom za pse.

Sprave, njih desetak, postavljene su prije dvadesetak dana, i kad god odem u park, zateknem nove ljude. Zadovoljni su.

I ja sam. Vilma i Fani su prilično ravnodušne, trčkaraju kao i dosad okolo, nezainteresovane posebno za nove sadržaje na tom prostoru. Ali zato Kala uživa! Prvi dolazak u park, prvi put vidi sprave i sa takvom lokoćom prelazi sa jedne na drugu. Ne koristi sve, da se razumijemo, tada bi, pretpostavljam, bila genije u psećem svijetu :)

Ovo je baš lako: Kala u parku
Ovo je baš lako: Kala u parku

Park nije završen. Daleko od toga. Park za pse mora biti ograđen. Park za pse mora imati vodu. Kante za odlaganje psećeg izmeta. 

Ovaj park je daleko od savršenog. Ali zar nije dobar početak za slične inicijative u drugim dijelovima Podgorice? I drugim crnogorskim gradovima?

Kaže mi nedavno poznanica kako ne može jedan park da zadovoljni potrebe svih podgoričkih pasa.

Ne može. Tačno.

I kako je izgradnjom ovog parka, ako on postane zvaničan, napravljen problem vlasnicima koji žive u drugim dijelovima grada, jer im neće biti dozvoljeno da puste svoje pse nigdje osim u park za pse.

“Gdje će čovjek iz Tološa od 60 godina da istrči svog psa? Da ide pješke do Ćemovskog? To vam ništa nije trebalo“…

Ovaj park je već ZVANIČAN. Njegova izgradnja je odobrena lani, onog trenutka kad je prihvaćen projekat uređenja dijela Ćemovskog na kojem se, pored ostalih sadržaja, nalazi i park za pse.

Park “Rea”, zahvaljujući inicijativi i saradnji građana sa NVO Green Home i Ekološkim pokretom Ozon, te podgoričkim Zelenilom, postaje prvi park za pse u Crnoj Gori. Uređen je dijelom sredstava koja su obezbijeđena kroz Budiodgovoran.me, kampanju suzbijanja sive ekonomije, koju je realizovalo Ministarstva finansija. U toj kampanji, za sve aktivnosti – rekonstrukciju trim staze i postavljanje trim sprava, park za djecu, park za pse, pošumjavanje… obezbijeđeno je 50.000 eura.

Gdje će čovjek iz Tološa da istrči svog psa? Dobrodošao je u park „Rea“, naravno! Ali, zar ne mislite da bi trebalo da i drugi kvartovi u gradu dobiju slične parkove? Pa i bolje. O tome bi trebalo da brinu grad, društva za zaštitu životinja, pa i sami vlasnici.

Vlasnici su svakako u obavezi da poštuju Odluku o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima Glavnog grada. Prema toj Odluci, „kućni ljubimci se mogu izvoditi na javnim i drugim površinama, osim na javnim zelenim površinama koje su uređene kao cvijetnjaci ili travnjaci, dječjim i sportskim igralištima, kupalištima, grobljima i sl“.

To je jedan od razloga za izgradnju parka „Rea“, a to bi trebalo da bude razlog i za izgradnju drugih parkova. I to MORA biti obaveza grada! Samo nemojte očekivati da će se u ovakvoj Podgorici i Crnoj Gori vlast sama sjetiti da izgradi te parkove, ali će vam komunalni inspektor svakako pisati kazne. Zato građanin mora nešto da uradi i sam. Makar da podsjeti vlasti da rade svoj posao – zabranili ste kretanje na određenim lokacijama. OK. Onda omogućite slobodno kretanje na drugim. TAČKA.

Priča iz Zagreba

Grad Zagreb danas ima devet parkova za pse. Prvi park je otvoren 2008. godine.

“Plan je da u svakoj gradskoj četvrti otvorimo po jedan park za pse, te na taj način vlasnicima i njihovim kućnim ljubimcima osiguramo zasebne prostore u kojima će psi moći neometano da se kreću bez povoca, da se istrčavaju, te socijalizuju sa ostalim psima“, kaže za Ćemovsko.me dr med. vet. Robert Matić, koji u Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba vodi Odjel za zaštitu životinja i veterinarske poslove.

Površine na kojima se nalaze parkovi za pse su, dodaje on, javne gradske površine.

“Uređenje parkova finansiraju gradske četvrti iz budžetskih sredstava za male komunalne akcije, pod kojima se podrazumijeva gradnja, uređivanje i održavanje manjih objekata komunalne infrastrukture i manjih javnih objekata kojima se poboljšava komunalni standard građana na području gradskih četvrti“.

Izgradnja parkova za pse u Zagrebu se, dakle, finansira iz budžeta gradskih četvrti, što su naše mjesne zajednice. U Podgorici, ovaj prvi park je finansiran novcem koji je dobijen zahvaljujući ISKLJUČIVO građanskoj inicijativi i saradnji građana sa NVO sektorom. Zelenilo je, kao javno preduzeće, samo izvođač radova. Za novac koji su obezbijedili GRAĐANI i NVO.

U Zagrebu su uređenje parkova i opremu za agility (trening) finansirale firme koje se bave proizvodnjom i prodajom hrane i opreme za kućne ljubimce. Podgorički park zasad ima samo sprave za trening, koje su napravljenje od novca koji je dobijen kroz projekat. I koštale su, prema navodima iz Zelenila, 2.380 eura.

Društvo iz parka „Rea“ je ranije izrazilo mišljenje o značaju sličnih prostora za njih i njihove ljubimce. Osim što otvaranje parkova za pse poboljšava kvalitet života kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika u urbanoj sredini, parkovi za pse su značajni i iz drugih razloga.

Zagrebačko iskustvo kaže da je otvaranjem parkova za pse „posebno povećana sigurnost građana u saobraćaju, na dječjim igralištima i drugim javnim površinama, kao i čistoća i urednost zelenih i drugih javnih površina“.

I ne zaboravite, park za pse, kao i druga mjesta na kojima se dešavaju društveni događaji, ima svoja pravila ponašanja. Tu su zasad neka, a detaljnije o njima – uskoro ;)

Ne zaboravite da OČISTITE za svojim ljubimcem!
Ne zaboravite da OČISTITE za svojim ljubimcem!

PS: Gdje bi trebalo otvoriti prvi sljedeći park za pse u Podgorici? Sugestije i utiske iz parka napišite u komentarima ili pošaljite putem Facebook stranice Park za pse Podgorica

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.