Vrijeme da se nešto (pro)čita. Sa šanka, ormara, police…

Vrijeme da se nešto (pro)čita. Sa šanka, ormara, police...

Pitanje pregrade između kuhinje i dnevne sobe riješeno. Šank napravljen od paleta je poslužio, ne samo kao pregrada, već sam njime dobila solidnu radnu površinu na kojoj mogu isjeckati štogod. Solidnu po veličini. Ako sudim po izgledu – fenomenalnu!

Radna površina je obična daska, dimenzija 150×40 cm. Razmišljala sam šta sa njom, dobila nekoliko predloga – obojiti je u neku jaku boju, uraditi dekupaž… Ono što sam uradila je najbliže dekupažu, u stvari. Dasku sam svu izlijepila sličicama iz stripa. Sestra potpuno razumljivo nije željela da žrtvuje stare stripove pa sam na najbližoj trafici kupila strip Alan Ford očekujući more dobrih fora.

Kupila sam zapravo dva primjerka istog broja. Euro i po komad. Nemam osećaj za prostor, veličinu bilo čega, pa sam umislila da je jedan roman malo za moju dasku. Potrošila sam polovinu jednog stripa od oko 120 strana.

Strip je odlično poslužio za dekupaž
Strip je odlično poslužio za dekupaž

Sličice sam počela da lijepim lijepkom za dekupaž. Ostalo mi iz nekih davnih vremena kad sam učila kako motivima sa salveta ili novina ukrasiti vaznu, kutiju… Na žalost, ljepila za dekupaž je brzo nestalo i morala sam čekati jutro da kupim drugi lijepak, kako bih nastavila radove. Ali, umjesto da kupim ljepilo za dekupaž kojeg teglica od 100 ml košta preko šest eura, poslušah savjet drugarice koja je već radila nešto slično, i kupim ljepilo za drvo. Kilo – 3.25 eura! Plus, njega možete da razrijedite vodom ;)

Ljepilo za drvo
Ljepilo za drvo

Ostalo je još lakiranje – ako postoji lak koji nema miris, kupite takav. Ja nisam našla. Kupila sam mat nitro bezbojni lak – nitro, jer se brže suši nego uljani. Cijena 3.70 eura.

Bezbojni lak za drvo
Bezbojni lak za drvo


Mazala sam dok mi oči nisu ispale od mirisa. Što više slojeva, površina će biti glatkija i lakše je održavati je. Možda ću, kad se oporavim od mirisa koje sam udisala ovih dana, šank premazati još koji put, dok pod rukom ne budem više osjećala prelaze između sličica.

Šank završen. Kuda sa knjigama koje su i dalje u paketima?

Od useljenja čekam neke police iz Nikšića. Obećao mi drug. Nije prevario, nego eto nikako da organizuje(mo) prevoz tih polica.

Nakon završenog projekta izrade šanka od paleta, a gledajući pakete sa knjigama po stanu, nije bilo druge nego da se upustim u novu avanturu – od paleta ću napraviti i policu za knjige!

Ovo je jednostavnije od izrade šanka – potrebne su vam dvije palete. Jedna ostaje zdrava i biće vaša buduća polica. Drugu lomite. Ne lomite, u stvari, već sa nje pažljivo poskidate daske, koje ćete iskoristiti za zatvaranje dvije bočne strane glavne palate (1 i 5) i zatvaranje dijelova gdje će stajati knjige (2, 3 i 4).

Kako napraviti policu za knjige
Kako napraviti policu za knjige


Za pričvršćivanje dasaka koristite obične eksere, ja sam 50 komada baš dugačkih kupila za 3.15 eura. Da ne fali.

Sad moj omiljeni dio – FARBANJE! Ništa dekupaž, ništa specijalni efekti. Polica za knjige je jednostavno ZELENA.

“Kod tebe je kao u nekom pabu”, rekle su mi sestra i drugarica kad su vidjele završenu policu.

Dakle, PAB zelena boja! Kao i ljepilo za drvo i nitro lak, i boja za drvo je Irkom. To što je je zovu Irkolin je asocijacija na Sadolin :) Cijena 3.30 eura.

Zelena boja za osjećaj kao da ste u pabu
Zelena boja za osjećaj kao da ste u pabu

Kuka glavu čuva

Prije pravljenja police mučilo me najviše kako će ona biti pričvršćena. Sama paleta je teška preko 20 kg, a gdje su knjige?! Rješenje su čelični šarafi u obliku kuke! Komad košta dva eura.

Prodavac u Okovu mi je rekao da bi, sa pripadajućim tiplama, trebalo da izdrže oko pola tone težine. Uz uslov da je zid u koji se šarafe betonski, svakako.

Drže do pola tone
Drže do pola tone

Problem knjiga donekle riješen. I dalje čekam one police iz Nikšića :)

Šta dalje…

Od kad sam uselila, gledam jedan panj koji je neko ostavio ispred mog stana. Poveći. Po tragovima sjekire na njemu, sudim da je bio panj na kojem se cijepaju drva. Trupina. Drvocijep, kažu u Hrvatskoj. Sestra me pitala zar to uopšte ima ime. 

U stanu ionako dobro dođe još jedno mjesto da neko može sjesti kad dođe. Ili da ja podignem noge dok držim komp u krilu. Ili samo tako blejim u TV. Od lakiranja šanka mi je ostalo nešto malo manje od polovine kantice laka. Izlakirah ja lijepo onu trupinu i unesoh u stan. 

Panj je izlakiran i može da posluži za sjedenje
Panj je izlakiran i može da posluži za sjedenje

Panj ću morati da premažem još koji put, kako bih bila sigurna da se mahovina sa njega neće osipati po dnevnoj sobi. Javljam kako je prošlo. I kako ide sljedeći projekat. Uređenje starog ormara. Ovo što vidite je samo podloga za velika djela ;)

PS: Ako među vama ima dobrih crtača, slobodni ste da iscrtate ova dva krila :)

Podloga od novina je tu, slijedi crtanje
Podloga od novina je tu, slijedi crtanje

Ovaj tekst je pisan  u okviru Digitalizuj.me blog radionice

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.