Njeno visočanstvo – paleta!

Njeno visočanstvo - paleta!

U životu sam selila 16 puta. Tri posljednje selidbe su samo moje, bez sestre i roditelja. Selidbe me nisu učinile super stučnjakom za nekretnine, ali sam naučila da ću u stanu koji je okrenut ka istoku ujutro imati rano buđenje, da će stan sa zapadne strane biti vruć tokom ljetnjih dana (posebno ne želim da iz dnevne sobe gledam zalazak sunca, koliko god on bio privlačan), da ako je dio stana okrenut ka sjeveru, onda neka to opet ne bude dnevna soba…


Naučila sam i da je dobro pogledati stan tokom velikih kiša – ako igdje prokišnjava, to će se pokazati tada…

Krot selidbe sam naučila i jednu stvar o sebi – kada bih uzela potpuno opremljen stan, prosto bih uselila i dok god sam u njemu razmišljala kako ću napraviti police, raditi dekupaž, uraditi bilo šta što se može svesti pod „uradi sam“. I iselila bih i ne bih uradila ništa.

Kada sam prošlog ljeta uselila u stan zidova one žute boje poput zidova u prostorijama u kojima se mnogo pušilo, naučila sam da krečenje i nije tako teško. Moji su uvijek krečili sami, ali se moja uloga dok sam živjela sa roditeljima, svodila na čišćenje kapavica i parketa. Eventualno pranje alata. A onda sam sa drugom prvi put okrečila stan!

Nedavno sam ponovo selila. Šesnaesti put. Treći moj. Sada sam i krečila i čistila kapavice. I prala pribor. Sama.

Ovaj stan izgleda lošije od prethodnih. Ali inspiriše na „uradi sam“ akciju! Konačno.

Zavjese od stolnjaka ste već vidjeli. Stari frižider poprskan bojama takođe.

Zavjesa od stolnjaka
Zavjesa od stolnjaka
Stari frižider sada izgleda ovako
Stari frižider sada izgleda ovako

Trebalo je još odlučiti kako odvojiti kuhinju od dnevne sobe. To je jedan prostor, istina kuhinjski dio je malo uvučen, ali fizički dnevna i kuhinja nisu odvojene bilo čim.

Razmišljala sam o zavjesi, ali sam odustala brzo jer mi je važno i da dobijem neku površinu na koju mogu spustiti ključ, zdjelu, šta god… A ne bi loše bilo i imati makar jednu policu sa strane kuhinje, gdje bih mogla da ostavim začine, knjigu recepata…

Pinterest. Upit „pallet“ i eto ti ideja. Napraviću šank, šta drugo?!

Palete možete kupiti na Zabjelu, Okov ima magacin negdje oko Panonke. Ja sam moje dobila od prijatelja iz Elko tima. Komada tri.

U Okovu sam kupila ostalo: šarafe, metalne profile – i ravne za povezivanje paleta i daske (koju sam takođe kupila). Šank je trebalo učvrstiti da bude stabilan. Jedan način je bušiti parket, ali stan nije moj, pa to i nije dobra ideja. Drugarica koja je već pravila neke stvari od paleta me posavjetovala da uzmem točkove koji imaju kočnice. Okov. Točkova ima različitih dimenzija i boja. Uzela sam zelene. Prema zidu.

Točkovi sa kočnicama
Točkovi sa kočnicama

Druga drugarica me naučila da za farbanje drvenih površina koristim ekološke boje na bazi vode. Nemaju miris, suše se brzo i lako se peru (osim sa moje glave, ruku i odjeće :))

Ekološka farba - bez mirisa i brzo se suši
Ekološka farba – bez mirisa i brzo se suši

Oko 50 šarafa, šest malih L i četiri velika ravna metalna profila, daska dimenzija 150×40 cm, četiri točka sa kočnicama, boja i šarafciger koštali su oko 30 eura. Palete sam dobila besplatno. Montiranje završeno za jedno popodne. Sa uživanjem :)

Ostalo je da ofarbam dasku – još nisam načisto u koju boju, a dolaze u obzir sve, samo da je veselo. Prijateljica predlaže da uradim dekupaž.

Imate li vi neki predlog?

PS: A ovo je sljedeći projekat – da i knjige konačno izvadim iz paketa :)

Polica za knjige, Foto: Pinterest
Polica za knjige, Foto: Pinterest

Ovaj tekst je pisan  u okviru Digitalizuj.me blog radionice

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.