Ovo je vaše smeće…

Ovo je vaše smeće...

Drage mame, tate, babe i đedovi, draga djeco, rekreativci i ljubavnici, radujem se svakom vašem dolasku, radovala sam se svakom vašem dolasku, dječijoj graji, zadovoljnim licima roditelja, prizorima prepune trim staze tokom cijele nedjelje, i u jutarnjim i u večernjim satima. Radujem se, dragi ljubavnici, milo mi je kad se ljubavi. Bez svakoga. Je li dao bog?! Dragi svi, dođite opet, ali tako vam svega, ne ostavljajte smeće za sobom i ne krivite Rome za svaku bačenu limenku, flašu, maramicu, kesu od smokija, pelenu… 

Ovo je vaše smeće.

Kriva je Čistoća što je nije briga i što niko njihov nikad nije povirio u park na Ćemovskom da pokupi smeće (osim kad neka NVO organizuje kakvu akciju). To je priča za sebe.

Ali krivi ste i vi što svoje smeće ne bacate u kante, nego ga sijete okolo kao da je cvijeće.

Roditelji su, vjerujem, djecu u park doveli jer je saobraćaj daleko i jer su djeca u prirodi. Prirodi koju roditelji i djeca zagade kesama smokija, čipsa, flašicama soka, staklenim i plastičnim, maramicama, pelenama… Ostanite u tim igraonicama, u zatvorenom, molim. Nije priroda za vas.

Mile-voli-cisto-zeleno

Rekreativci su, vjerujem, izabrali ovu trim stazu jer im prija da treniraju na vazduhu. Prirodi su zauzvrat ostavili desetine plastičnih flaša. Minimum. Držite se teretana i udišite miris znoja umjesto čistog vazduha, molim.

Ljubavnici. Maramice. Kondomi. A i pojede se i popije ponešto. Ne znam šta bih vam rekla.

Ovo je vaše smeće.

JESTE LI ZNALI?

Da bi se raspala plastika koja završi u prirodi potrebno je – i do 1.000 godina! Vrijeme raspada plastičnih kesa je 10 do 20 godina, dok je za raspad plastične flaše potrebno 450 godina.

Bebe su slatke. I roditeljstvo je predivno. Sigurno. Ali drage mame, da bi se raspala pelena koju ste ostavile u parku, u travi, potrebno je – 550 godina!

Staklena ambalaža u prirodi može opstati “samo” nekoliko miliona godina. A moguće je da se ni tada ne raspadne.

Vrijeme raspada limenki je 80 do 200 godina, a jednom opušku od cigarete, da bi se raspao, potrebna je jedna do pet godina.

Mnogo je onih koji kažu da nije strašno ako organski otpad bacate oko sebe. Raspašće se, kažu. No, to može da traje i do godinu dana.

Ovo je bilo vaše smeće. Počistiću ja, nije problem, ali ne kapiram kako jbno ne vidite razliku ČISTO/PRLJAVO?!

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.