Uz alepski bor, u parku na Ćemovskom će rasti i lovor, lipe, košćele…

Uz alepski bor, u parku na Ćemovskom će rasti i lovor, lipe, košćele...

“Alepski bor je kao pionirska vrsta prispio da se narednih godina mijenja, jer polako odumire…”, dok sam tražila podatke kako je i kada alepski bor dospio u naše parkove, naiđoh na tekst iz 2008, u kojem je tadašnji direktor podgoričkog Zelenila Srđan Mugoša govorio o planovima Glavnog grada o pejzažnom uređenju zelenih površina.


Te godine je za pejzažno uređenje iz budžeta izdvojeno oko 4.500.000 eura. Kao prioriteti su navedeni gradsko jezgro, glavni bulevari, drvoredi, parkovi i blokovsko zelenilo. Za prigradske lokacije – Dajbabska gora, Malo brdo i Ćemovsko polje, reče tada Mugoša (ovaj Srđan, ne Miomir) – čeka se da priroda učini svoje.

Ovaj Mugoša je baš znao da održi obećanje!

Alepski bor je kao zaštita od vjetra na Starom aerodromu i Ćemovskom polju zasađen u periodu poslije Drugog svjetskog rata. Nakon više od pola vijeka, pošto su čovjek i priroda učinili svoje i alepski i drugi borovi padaju kao pokošeni pred šegama, sjekirama i udarima vjetra, u narednim mjesecima, na Ćemovskom polju će, uz alepski bor, prvi put rasti lipe, košćele, lovor… Biće u parku i četinara i listopadnog drveća!

Stabla na Ćemovskom padaju kao pokošena, Foto: Zlatko Vujotić
Stabla na Ćemovskom padaju kao pokošena, Foto: Zlatko Vujotić

I to je zasad jedino što mogu precizno da kažem o biljnim vrstama koje će ubuduće krasiti dio parka na Ćemovskom koji se uređuje sredstvima dobijenim kroz projekat Ministarstva finansija i Budi odgovoran. Čekam preciznu specifikaciju iz Zelenila…

U Zelenilu pošumljavanje planiraju za mart ili april, odnosno onda kad riješe pitanje vode. U parku, znate, vode nema. Sjećate se da smo sadnice koje je komšija Rajko donio lani, zalivali vodom iz flaša?

Voda. U Zelenilu su planirali da voda u parku bude obezbijeđena kopanjem bunara, što bi, prema njihovoj računici, koštalo oko 11.000 eura. Iskopaće bunar, a kako će bez struje da rade pumpe za vodu? U parku nema ni struje. 

Srećom, postoji alternativa. Uprava Zelenila će u narednim danima održati sastanak sa nadležnima u Vodovodu, odakle stižu nezvanične vijesti da su voljni da na Ćemovsko, u naš dio parka, postave česmu. U tom slučaju, 11.000 eura, koliko je trebalo da košta kopanje bunara, preusmjerili bismo na postavljanje ograde oko parka za pse.

U park za pse će biti postavljeno deset sprava. Sve će biti postavljene ukrug i park će izgledati otprilike kao ovaj sa slike:

Skica parka za pse
Skica parka za pse

Na predlog Maje Šparovec, agility instruktorke iz Beograda, neke sprave će biti zamijenjene drugima, u svakom slučaju biće tu most, tunel, skakaonice… O tome pišem ovih dana ;)

Park za pse će, kao i park za djecu, biti završen do kraja januara. Ovih dana će uz trim stazu biti postavljene i posljednje sprave za trening, a u planu je i postavljanje setova za piknik – na tri lokacije će biti postavljeni stolovi sa po dvije velike i dvije manje klupe.

Dobra vijest je da će Zelenilo ovih dana izravnati zemlju i očistiti park od smeća koje je ostalo tokom postavljanja trim sprava.

Vreća od cementa bačena nakon betoniranja trim sprava, Foto: Rajko Papović
Vreća od cementa bačena nakon betoniranja trim sprava, Foto: Rajko Papović

Dobra je vijest i da je Zelenilo obezbijedilo 10.000 eura za uklanjanje suvih stabala iz parka. Kao doprinos inicijativi građana i NVO da se ovaj dio grada privede namjeni.

Još da dočekamo da Čistoća počne da odnosi smeće iz parka…

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.