Uz alepski bor, u parku na Ćemovskom će rasti i lovor, lipe, košćele…

Uz alepski bor, u parku na Ćemovskom će rasti i lovor, lipe, košćele...

“Alepski bor je kao pionirska vrsta prispio da se narednih godina mijenja, jer polako odumire…”, dok sam tražila podatke kako je i kada alepski bor dospio u naše parkove, naiđoh na tekst iz 2008, u kojem je tadašnji direktor podgoričkog Zelenila Srđan Mugoša govorio o planovima Glavnog grada o pejzažnom uređenju zelenih površina.


Te godine je za pejzažno uređenje iz budžeta izdvojeno oko 4.500.000 eura. Kao prioriteti su navedeni gradsko jezgro, glavni bulevari, drvoredi, parkovi i blokovsko zelenilo. Za prigradske lokacije – Dajbabska gora, Malo brdo i Ćemovsko polje, reče tada Mugoša (ovaj Srđan, ne Miomir) – čeka se da priroda učini svoje.

Ovaj Mugoša je baš znao da održi obećanje!

Alepski bor je kao zaštita od vjetra na Starom aerodromu i Ćemovskom polju zasađen u periodu poslije Drugog svjetskog rata. Nakon više od pola vijeka, pošto su čovjek i priroda učinili svoje i alepski i drugi borovi padaju kao pokošeni pred šegama, sjekirama i udarima vjetra, u narednim mjesecima, na Ćemovskom polju će, uz alepski bor, prvi put rasti lipe, košćele, lovor… Biće u parku i četinara i listopadnog drveća!

Stabla na Ćemovskom padaju kao pokošena, Foto: Zlatko Vujotić
Stabla na Ćemovskom padaju kao pokošena, Foto: Zlatko Vujotić

I to je zasad jedino što mogu precizno da kažem o biljnim vrstama koje će ubuduće krasiti dio parka na Ćemovskom koji se uređuje sredstvima dobijenim kroz projekat Ministarstva finansija i Budi odgovoran. Čekam preciznu specifikaciju iz Zelenila…

U Zelenilu pošumljavanje planiraju za mart ili april, odnosno onda kad riješe pitanje vode. U parku, znate, vode nema. Sjećate se da smo sadnice koje je komšija Rajko donio lani, zalivali vodom iz flaša?

Voda. U Zelenilu su planirali da voda u parku bude obezbijeđena kopanjem bunara, što bi, prema njihovoj računici, koštalo oko 11.000 eura. Iskopaće bunar, a kako će bez struje da rade pumpe za vodu? U parku nema ni struje. 

Srećom, postoji alternativa. Uprava Zelenila će u narednim danima održati sastanak sa nadležnima u Vodovodu, odakle stižu nezvanične vijesti da su voljni da na Ćemovsko, u naš dio parka, postave česmu. U tom slučaju, 11.000 eura, koliko je trebalo da košta kopanje bunara, preusmjerili bismo na postavljanje ograde oko parka za pse.

U park za pse će biti postavljeno deset sprava. Sve će biti postavljene ukrug i park će izgledati otprilike kao ovaj sa slike:

Skica parka za pse
Skica parka za pse

Na predlog Maje Šparovec, agility instruktorke iz Beograda, neke sprave će biti zamijenjene drugima, u svakom slučaju biće tu most, tunel, skakaonice… O tome pišem ovih dana ;)

Park za pse će, kao i park za djecu, biti završen do kraja januara. Ovih dana će uz trim stazu biti postavljene i posljednje sprave za trening, a u planu je i postavljanje setova za piknik – na tri lokacije će biti postavljeni stolovi sa po dvije velike i dvije manje klupe.

Dobra vijest je da će Zelenilo ovih dana izravnati zemlju i očistiti park od smeća koje je ostalo tokom postavljanja trim sprava.

Vreća od cementa bačena nakon betoniranja trim sprava, Foto: Rajko Papović
Vreća od cementa bačena nakon betoniranja trim sprava, Foto: Rajko Papović

Dobra je vijest i da je Zelenilo obezbijedilo 10.000 eura za uklanjanje suvih stabala iz parka. Kao doprinos inicijativi građana i NVO da se ovaj dio grada privede namjeni.

Još da dočekamo da Čistoća počne da odnosi smeće iz parka…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.