Ceca stigla u Crnu Goru, posadiće višnju na Ćemovskom

Ceca stigla u Crnu Goru, posadiće višnju na Ćemovskom

Ceca je stigla u Crnu Goru. Onog dana kad sam čula da će pjevati na Starom aerodromu, negdje u Fudbalskom kampu, nisam znala da li da se radujem. Ili da zaplačem…

Ne znam koliki je očekivani broj posjetilaca koncerta. Kažu i 20.000. Rekla bih da me ne zanima. I ne bi me zanimalo, da koncert nije zakazan na prostoru koji je tako blizu parka u čije je uređenje samo tokom protekle godine uloženo skoro 50.000 eura. Mojih para. I tvojih para.

Park na Ćemovskom, u dijelu nedaleko od Fudbalskog kampa, gdje se danas nalaze stadioni FK “Mladost” i FK “Budućnost” i gdje je u toku izgradnja Kuće fudbala, koju finansira Fudbalski savez Crne Gore, mjesto je kome su život udahnuli građani, nevladine organizacije i privatne firme. Grad se nije miješao, kao što se, sve mi se čini, ne miješa ni svih ovih dana, od kako je krenula priča o tom koncertu. Ne miješaju se ni oni na čijem prostoru će koncert biti održan.

Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj, te sekretaru Marku Rakočeviću, Fudbalskom savezu Crne Gore, email je upućen 15. maja. Baš tih dana kada se počelo šuškati o koncertu:

“Da li FSCG ili FK Budućnost (ne znam još na čijem stadionu se koncert organizuje) ima odobrenje Glavnog grada, da li je i na koji način planirano obezbjeđenje prostora u okolini – ovo me zanima zbog blizine samog parka i činjenice da je livada koja se nalazi pored Kampa, javni prostor i da se građanima ne može zabraniti pristup tokom koncerta, što uvećava šanse da neko od njih uđe i u prostor parka i, vrlo moguće, napravi štetu”.

Dopis Sekretarijatu za komunalne poslove upućen 15. maja
Dopis Sekretarijatu za komunalne poslove upućen 15. maja

Tišina. Nikakvog odgovora. Ni jesmo nadležni, ni nismo nadležni. Ni zabolje nas. Ništa.

Dopis sam poslala u želji da zajedno učinimo nešto kako bi prostor o kojem brinu građani, bio zaštićen od mogućih neodgovornih i nesavjesnih posjetilaca koncerta.

Ko je ikad makar na Google mapi pogledao kako da dođe do Fudbalskih terena, zna da je lokaciji lako prići i sa Starog, sa Tuškog puta i sa Konika.

Mapa lokacije gdje se održava koncert
Mapa lokacije gdje se održava koncert

Sa Starog, do fudbalskih terena se bez problema dolazi Ulicom Veljka Vlahovića (na mapi crveno). Iz pravca Konika, do terena se lako stiže preko Sportskog aerodroma “Špiro Mugoša” (na mapi plavo). Nigdje ne postoji bilo kakva ograda.

Na stadionima se dosad igrao samo fudbal. Broj posjetilaca je uvijek bio skroman, najviše do 700 ljudi. Oni koji su gledali utakmice koje se igraju na tim terenima, bili su na tribinama.

Oni koji žele da slušaju Cecu ne moraju biti na tribinama. To što im se možda ne plaća karta ili nemaju para da je kupe, neće ih odvratiti da slušaju koncert – sa livade pored terena. Ili iz parka. A ne govorimo o stotinu, dvije, pet stotina posjetilaca koncerta. Pominju se hiljade. I to je ono što zabrinjava – ko će snositi odgovornost u slučaju da neko poruši nešto u parku? Ko će da očisti smeće sa livade i iz parka?

Naš park je mjesto za igru, odmor i rekreaciju
Naš park je mjesto za igru, odmor i rekreaciju

O tim mjestima gradske službe ni sada ne brinu. Smeće odnose građani, a ne Čistoća. Kad je neko polomio jednu od sprava iz parka za pse, popravio je komšija Rajko. Kad su lani polomljene ljuljaške, popravljala ih je Patricia. Istina, iz Zelenila su odnijeli na popravku jednu od trim sprava koje su postavljene u okviru projekta uređenja parka od sredstava dobijenih na konkursu Ministarstva finansija i Budi odgovoran. Ali su je odnijeli jer nije bila dobro napravljena, a ne jer je neko od posjetilaca parka slomio.

Organizatoru koncerta park nije važan. Ali nama je važan. Mi želimo odgovor na pitanje ko će snositi odgovornost u slučaju da neko poruši nešto u parku? Ko će da očisti smeće sa livade i iz parka.

U međuvremenu je organizator koncerta napravio i parking na livadi koja se nalazi uz Ulicu Veljka Vlahovića, prije šume. Komšija Rajko je poslao dopis Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj.

“Organizacija koncerta nije naša, tako da su ti prekopi vjerovatno urađeni samoinicijativno. Vaš email ćemo proslijediti Komunalnoj policiji čija je ovo nadležnost, da provjeri navode i preduzme aktivnosti u skladu sa ovlašćenjima”, kažu u Sekretarijatu.

Na zvaničnoj stranici Sekretarijata, u dijelu gdje su opisane njihove nadležnosti, stoji da, pored ostalog, taj Sekretarijat vrši poslove uprave, koji se odnose i na izdavanje odobrenja za privremeno i povremeno parkiralište, privremenu garažu i rezervaciju parking mjesta na opštem parkiralištu.

Dopis Rajka Papovića Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj
Dopis Rajka Papovića Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj

Svijetla tačka u ovoj priči je podrška policije, koja inače brzo reaguje na naše pozive sa terena, zbog nelegalne sječe i drugih radnji nesavjesnih građana.

Obezbjeđenje će biti veoma kvalitetno i van same zone održavanja koncerta, s tim što predlažem da bi, ukoliko ste u mogućnosti, mogli angažovati nekog od vaših saradnika, koji bi isto malo propratili prostor parka i da na vezi sa mojim kolegama odmah možemo reagovati ako bude trebalo”, odgovor je Vojislava Dragovića, načelnika Centra bezbjednosti Podgorica, o bezbjednosti koncerta.  

I dalje ne znamo ko će snositi odgovornost u slučaju da neko poruši nešto u parku i ko će očistiti smeće sa livade i iz parka.

Posjetiocima želim lijep boravak u parku i molim za domaćinski odnos prema prostoru.

PS: A za višnju sam se šalila, neće Ceca zasaditi ništa…

I'm watching you
I’m watching you

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.