Ivona je za proslavu rođendana izabrala Ćemovsko polje

Ivona je za proslavu rođendana izabrala Ćemovsko polje

Ivona je svoj deveti rođendan proslavila u prirodi – u parku, na Ćemovskom polju.

Taj park je prije samo godinu ljude obično asocirao na smeće, životinjski otpad, mjesto gdje samo noću borave ljubavni parovi. Ali, zahvaljujući nizu akcija nevladinih organizacija i građana, dio parka nedaleko od stadiona „Mladost“ u podgoričkom naselju Stari aerodrom, sada je mjesto gdje svakodnevno možete vidjeti rekreativce, i stare i mlade, rastrčane pse i njihove vlasnike, one koji u park dođu po malo odmora od gradske buke i gužve.

Ivona, njena mama i sestra u park dolaze oko osam, devet mjeseci, sa Maksimom, njihovim psom.

„Tu se od prvog dana osjećamo kao svoji na svom“, kaže mama Danijela. „Stvarno je tako, konačno sam ovdje našla mjesto gdje pripadam, opuštena atmosfera, pozitivni ljudi i, najbitnije – psi“, dodaje ona.

A kako je došlo do toga da, uz svakodnevne šetnje sa psom, Ćemovsko bude i mjesto gdje će devetogodišnja djevojčica proslaviti rođendan? Danijela kaže da je ideja njena.

„Jednom dok smo se vraćale iz parka to sam pomenula Ivoni i od tad je i njen uslov bio da, ako se slavi rođendan, to bude na Ćemovskom“.

Tog dana, Ivona i njena porodica su vrijedno postavljali posluženje na jedan od stolova koje je u park postavio jedan od posjetilaca parka, čika Rajko, koji je „udario“ temelje i prvom budućem zvaničnom crnogorskom parku za pse.

„Gostima nije ništa bilo jasno kad sam rekla gdje djecu da dovedu“, priča Danijela. Ali, kaže ona, svi su na kraju bili oduševljeni.

„Djeca posebno“, dodaje.

„Prednost ove proslave je i čista kuća“, dodaje u šali ona.

Uređenje parka na Ćemovskom polju jedan je od projekata za čiju je realizaciju, kroz kampanju Ministarstva finansija  „Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0 odsto“ obezbijeđeno 50.000 eura.

Projekat su prijavili građani u saradnji sa Ekološkim pokretom Ozon i NVO Green Home, a realizuje se u saradnji sa podgoričkim Zelenilom. Dobijena sredstva će, kako je planirano, biti iskorišćena kako bi se obogatili sadržaji parka.

U planu je, pored ostalog, postavljanje dodatnog parkovskog mobilijara, uređenje trim staze, postavljanje sprava za vježbanje za rekreativce, te sprava za igru za pse… U planu je da se u park dovede i voda…

„Što se mene tiče, ja tamo ništa ne bih mijenjala. Bojim se da bi sa dodacima struje, vode… park postao mjesto gdje se ne okupljaju samo ljubitelji životinja, pa bi izgubio tu draž koju sada ima“, kaže Danijela.

Ozon

Posted in

Damira KALAČ

Željela sam da budem slikar, ali – pišem. I gledam svijet očima kamere. I mojih pasa. Sretna sam kad hodam bosa. Priroda je najudobnije mjesto na svijetu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.