Volonterke iz Crne Gore dio su svjetskog pokreta: Heklaju hobotnice za najmlađe borce

Za godinu bolnicama u Podgorici i Bijelom Polju donirano preko 120 hobotnica

Žene iz svih krajeva Crne Gore okupljene sa istom željom – da podrže prijevremeno rođenu djecu, već godinu dana za odjeljenja neonatologije u Podgorici i Bijelom Polju izrađuju hobotnice, kapice i prekrivače za inkubatore u kojima prerano rođene, bebe rođene sa malom kilažom… provode prve dane života.

Pletilje su okupljene u neformalnoj grupi Hobotnice radosnice, koju vode Bjelopoljka Amra Mušović i Ivana Perović iz Podgorice. Hobotnice radosnice su heklane igračke i bebama, prema tvrdnjama nekih ljekara, u tim kritičnim prvim danima pomažu dok su u inkubatorima.

Kapice i hobotnice za male borce, Foto: FB/Hobotnice radosnice

CNN je prije nekoliko godina objavio navode neonatologa Poole bolnice u Engleskoj, koji tvrde da su igračke hobotnice vid terapije i da se kod nekih beba, kada su hobotnice pored njih, stabilizuje disanje.

“Hobotnice nisu klasične igračke za djecu, već isključivo pomoćno medicinsko sredstvo za prijevremeno rođene bebe. Kada bebe koje su inkubatorima uhvate krak hobotnice osjećaju se sigurnije, jer ih ona podsjeća na pupčanu vrpcu, pa budu mnogo smirenije i tada mnogo manje čupaju sonde”, piše, pored ostalog, i u uputstvu za izradu hobotnica.

Iz Danske u svijet

OCTO Project je začet u Danskoj 2013. i od tada volonteri širom svijeta izrađuju hobotnice za prijevremeno rođenu djecu. U Danskoj, hobotnice se izrađuju za 16 odjeljenja neonatologije u toj zemlji i jednu bolnicu na Grenlandu.

Vlada Južne Australije početkom godine saopštila je o početku pilot projekta primjene heklanih hobotnica u jednoj bolnici u toj zemlji.

Foto: Hobotnice radosnice

Žene iz Podgorice, Bijelog Polja, Bara… izradile preko 120 hobotnica

Izradu hobotnica u Crnoj Gori pokrenula je Ivana, a danas uz Amru i nju, još petnaestak žena učestvuje u tom projektu. Grupa iz Crne Gore i zvanično je na listi OCTO Project iz Danske.

“Ideja nije izvorno moja, moram tu zaslugu da pripišem prijateljici Tatjani Kondić, koja je u jednom momentu vidjevši da se u slobodno vrijeme bavim heklanjem, predložila da se uključim OCTO Project. I to je to… Odmah sam se povezala sa ljudima koji vode grupu u Srbiji, za početak dobila instrukcije i krenula. Mom pozivu preko udruženja Roditelji prva se javila Amra i sve što smo dosad postigle, postigle smo zajedničkim ulaganjem”, kaže ona.

Tokom protekle godine, volonterke uglavnom iz Podgorice i Bijelog Polja, i “jedna jako vrijedna ženica iz Bara”, kako je opisuje Ivana, izradile su preko 120 hobotnica radosnica. Do sada su u heklanju učestvovale samo žene, ali se u izradu hobotnica mogu uključiti i muškarci. Svi, bez izuzetka.

Volonterke koje izrađuju hobotnice radosnice, Foto: Privatna arhiva

 

Heklanje nije samo za žene, Foto: FB/Hobotnice radosnice

Hobotnice radosnice uručene su odjeljenjima neonatologije u Podgorici i Bijelom Polju, a Ivana se nada da će te igračke uskoro naći put i do drugih crnogorskih porodilišta.

Plan je da u narednim mjesecima u projekat uključimo sva porodilišta u Crnoj Gori“, kazala je ona.

Izrada po pravilima i uz kontrolu

O tome da li i na koji način heklane hobotnice utiču na bebe u inkubatorima nema potvrđenih naučnih rezultata. Ljekari u Danskoj i Engleskoj su ih prigrlili kao sjajno rješenje, neki vjeruju da su one više kao  psihološka podrška roditeljima i da im stvaraju osjećaj da njihovo novorođenče nije samo na tom putu do izlaska iz bolnice.

U svakom slučaju, svi ljekari insistiraju na bezbjednosti, kako bi se izbjegla i mogućnost infekcije djeteta.

Crnogorsko neformalno udruženje, kako su objavili na Facebook stranici krajem februara, dobilo je pozitivno mišljenje Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Ivana kaže da se hobotnice izrađuju prema tačno utvrđenim pravilima, od provjerenih materijala, kaže da konac mora da bude 100 odsto pamuk koji prilikom pranja ne pušta boju. Objašnjava i da je punjenje za hobotnice od silikona (za punjenje jastuka) i antialergijsko i da ga, zato što ga u Crnoj Gori nema, nabavljaju iz Srbije.

“Suština je da materijali moraju da podnesu sterilizaciju“, kaže ona i napominje da sterilizaciju hobotnica rade isključivo medicinski radnici.

Osim hobotnica, volonteri izrađuju i meduze, kapice i ćebencad za bebe.

Hobotnicama društvo prave i heklane meduze, Foto: FB/Hobotnice radosnice

Zbog preciznih pravila u izradi, sve hobotnice prolaze kontrolu i za sada su u Crnoj Gori za to zadužene samo Amra i Ivana.

“Mi provjeravamo da li je hobotnica čvrsto napunjena, jesu li dimenzije odgovarajuće. Nijedna hobotnica ne ide u bolnicu prije provjere”, objašnjava Ivana.

Hobotnice se koriste pod nadzorom medicinskog osoblja i namijenjene su isključivo prijevremeno rođenoj djeci, do tri mjeseca starosti.

Region povezan heklanjem

Pravila prema kojima se izrađuju ove heklane igračke mogu se naći na internetu – danski OCTO Project na zvaničnoj stranici objavio je prevode na 16 jezika, a detaljno uputstvo objavljeno je i na Facebook grupi neformalnog udruženja volonterki iz Crne Gore.

Početkom godine, uz podršku udruženja Roditelji, organizovane su i prve radionice u Podgorici, Bijelom Polju… i na njima su zainteresovani mogli da i praktično dobiju sve informacije o načinu izrade hobotnica. Slične radionice, kaže Ivana, planiraju i ubuduće.

Sa radionice u Bijelom Polju, Foto: FB/Hobotnice radosnice

Sve što radimo bazira se na čistom volonterizmu“, poručuje Ivana i dodaje da se njihovoj grupi mogu pridružiti svi, a da oni koji ne znaju da heklaju mogu da pomognu i donacijom materijala za izradu.

Volonterke iz Crne Gore sarađuju sa drugim ženama iz regiona i međusobno se pomažu. Tako je jedna Milica Mihajlović iz grupe žena u Bosni i Hercegovini dio donacija koje je sakupila na sajmu u Njemačkoj, namijenila ženama iz Crne Gore.

“Milica je na sajmu u Štutgardu predstavljala hobotnice i skupljala donacije, dio od skupljenih donacija 100 eura namijenila je nama. Iskreno, odavno me neko nije ovako obradovao. Ovo je dokaz da ovaj projekat okuplja samo najhumanije ljude… Od ovog novca ćemo kupiti još konca i obezbijediti jednu količinu punjenja za naredni period”, napisala je Ivana prije nekoliko mjeseci.

Iz udruženja kažu i da bi ih radovalo da čuju više reakcija roditelja čije su bebe prerano rođene, ali i zaposlenih na odjeljenjima neonatologije, da znaju da su na pravom putu.

“Cio svijet sa velikim zadovoljstvo prihvata hobotnice”, kaže Ivana i dodaje da su u Crnoj Gori reakcije još stidljive.

Foto: FB/Hobotnica radosnica

Ipak, i te stidljive i rijetke fotografije beba okruženih njihovim hobotnicama,  razlog su da ne ispuštaju heklice iz ruku i da nastave da stvaraju hobotnice radosnice.

Veliko je zadovoljstvo raditi ih. Posebno zbog saznanja da su od pomoći malenim borcima“, napisala je na Facebooku Dida, jedna od crnogorskih žena koje učestvuju u projektu.

U Crnoj Gori godišnje se prijevremeno rodi 600 do 860 beba.

Neformalno udruženje za izradu hobotnica možete pratiti i kontaktirati putem Facebooka i Instagrama.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.