Šta nas je naučila Selena?

Šta nas je naučila Selena?

Preko 200.000 eura za manje od 48 sati! Nisam istraživala, ali vjerujem da se malo država može pohvaliti takvom energijom i brzinom kojom su prikupljena sredstva neophodna za liječenje Selene Mandić, trogodišnjakinje iz Podgorice, kojoj je dijagnostifikovan neuroblastom.

Na bankovni račun otvoren za podršku Seleni uplaćeno je 128.000 eura. Putem SMS servisa poslato je 120.087 SMS poruka. Preko internet mreže gofundme.com, na dva naloga prikupljeno je 18.255 i 10.083 USD.

Ukupno 276.425 eura! Za manje od 48 sati!

Jednoj porodici je, zasad, laknulo, ali je, nažalost, ostalo još mnogo onih kojima je pomoć neophodna. Selenini roditelji, Aida Ramusović i Brano Mandić, riješeni su da višak preko 200.000 eura, koliko je neophodno za liječenje njihove kćerke u bolnici u Sinsinatiju (SAD), preusmjere u fond za sljedeću humanitarnu akciju ovog tipa.

Selenina priča je pokrenula mnoge, pa su već zakazani brojni događaji i akcije u cilju prikupljanja pomoći. Prema želji Seleninih roditelja, i novac prikupljen na tim dešavanjima biće preusmjeren za pomoć djeci oboljeloj od kancera.

Farma magaraca Martinići organizuje donatorsko druženje uz kuvano vino, Brljok klub ljubitelja društvenih igara će, na predlog članova, zakazanu akciju za pomoć Seleni organizovati kako bi pomogli u prikupljanju sredstava za pomoć Srđanu Roćenoviću, donatorsko druženje organizuje i škola plesa “Buena Vista”, u KIC “Budo Tomović” će u utorak u 20.00 sati biti prikazan film Aleksandra Radovića “Dvije povratne Titograd – Podgorica”, a ulaznica će biti prilog u donatorsku kutiju…

Akcija je mnogo. Vjerujem da ste svi pronašli već svoje mjesto i način kako da pomognete Seleni. Vjerujem i da sad kad su sredstva za njeno liječenje prikupljena, nećete prestati, te da ćete pomoći i nekom drugom.

Gdje je država?

Vjerujem i da vas nijednom nije poljuljalo saopštenje Ministarstva zdravlja, u kojem “Ministarstvo zdravlja još jednom apeluje na građane da svoje zdravstvene probleme rješavaju isključivo kroz redovne medicinske procedure, jer će im se na taj način, ukoliko postoje medicinske indikacije, obezbijediti pravovremena i kvalitetna zdravstvena usluga”.

Da je ovo saopštenje uspjelo da nas poljulja, iznos od 200.000 bi bio još daleko iza nas.

Jer, u raznim ministarstvima se nekad ponašaju kao da oni i mi živimo na dvije planete. Kao da oni nisu ljudi, kao da nemaju iste probleme.

Razumiju, kažu, one koji u teškim i ozbiljnim situacijama traže mogućnost da pomognu oboljelom članu svoje porodice.

“I ovom prilikom ih podsjećamo da svoje zdravstvene probleme mogu da riješe primjenom zakonom definisanih medicinskih procedura”.

Ne podsjećajte nas, tako vam svega. Od te vaše pomoći i procedura Ljubav ode u bolnicu zbog jednog, a izađe sa dva problema. Jer medicinske sestre ne mogu na dva sata da okrenu pacijenta u krevetu. A to je baš veliki problem.

Čemu onda da se nada dijete sa neuroblastomom?

Ne podsjećajte nas na zakone i definisane medicinske procedure. Uradite nešto konkretnije. Formirajte fond u kojem će uvijek biti novca, da Selena i druga djeca ne čekaju zadnju uru kako bi dobila priliku. Da jedan Zlatan i druga djeca koja se liječe od leukemije ne traže citostatike van Crne Gore. Da jedan Srđan i njegova majka konačno prekinu višemjesečnu patnju i da Srđan dobije priliku i bude operisan.

Imaćete dosta posla.

Idemo dalje, sa novim iskustvom

A mi ostali, da ne zaboravimo šta nas je naučila trogodišnja Selena. A naučila nas je velike stvari.

Da je sve moguće. A moguće je jer smo svi imali Selenu pred očima. Imali smo cilj i želju. A kad jako i iskreno želimo, želje se uvijek ostvaruju.

Da među nama nema razlika. Sjajno je bilo posmatrati naizgled nepomirljive, kako su pomireni u istoj želji.

Meni lično je sjajno bilo gledati kolege novinare, u akciji “Mediji za Selenu”, ujedinjene, bez međusobnog prezira ko dolazi iz koje redakcije.

Mada, novinari često i ne misle o tome. Osim onih kojima oni odozgo ne usade takvo što u glave. Danas ste valjda shvatili da postoje priče i postoje problemi, postoje građani i da se moramo baviti njima. Oni odozgo, gdje god da su na vrhu, imaju samo svoje ciljeve. Sebične. 

Selena nam je zadala i domaći zadatak – danas je pomoć bila potrebna njoj, sjutra može trebati bilo kome od nas. Imajmo to na umu i jednakom energijom pomažimo i ubuduće.

I urednici, kolege novinari, isto važi i za nas. Slične priče bi trebalo da su nam uvijek na prvom mjestu i podjednako važne. Da su uvijek na naslovnicama i među istaknutim vijestima.

Politike nas neće učiniti boljim ljudima. Bićemo bolji samo uz osjećaj da smo tu jedni za druge, kao što smo ovih dana svi bili uz Selenu.

I vjerujem da će to dokazati i Teleton, velika akcija crnogorskih televizijskih kuća,  u kojoj će u jedan fond biti prikupljen novac za liječenje što većeg broja djece koja se bore sa kancerom i moraju da se liječe u inostranstvu, a za koju Fond zdravstva, iz bilo kog razloga, ne pokriva troškove.

Akcija je planirana za 13. februar.

“Poznate ličnosti – sportisti i sportiskinje, pjevači i pjevačice, glumci i svi drugi koje volite i poznajete sa ekrana, razgovaraće telefonom sa svima koji pozovu Teleton broj, a novac ide u fond Budi human. Tu će se sliti i sve SMS poruke koje budete slali na 14543 sa opcijom 4, koja će naredne sedmice biti aktivna”, najava je crnogorskih TV kuća TV Crne Gore, Vijesti, Prve TV i Atlas TV.

Vjerujem da danas počinje nova budućnost.

A Tebi Selena, drago dijete, želim dobro zdravlje i bezbrižno odrastanje uz sestru Niku i roditelje.

Hvala Ti jer si nas probudila!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.