Dodijeljenje nagrade za doprinos zajednici, priznanje i za projekat uređenja Ćemovskog polja

Dodijeljenje nagrade za doprinos zajednici, priznanje i za projekat uređenja Ćemovskog polja

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodijelio je sinoć na Cetinju godišnje nagrade „Iskra“  za filantropiju ljudima koji su dali  doprinos društvu. Jedno od priznanja, priznanje za građanski aktivizam, za uređenje Ćemovskog polja, dobila je i Damira Kalač.

“Damira je novinarka portala Vijesti, aktivna i angažovana. Ono što posebno preporučuje Damiru za ovo priznanje je njen angažman na zaštiti životne sredine i podizanju ekološke svijesti. Damira je u godini za nama samoinicijativno izvještavala o ekološkoj situaciji na Ćemovskom polju i time skrenula veliku pažnju javnosti i nadležnih službi na sve protivzakonite radnje koje su svakodnevica na ovom području”, navodi se na zvaničnoj stranici Iskre u dijelu o dobitnicima.

Damira je i jedan od pokretača ideje da se projekat uređenja Ćemovskog polja kandiduje za dobijanje sredstava kroz akciju Ministarstva finansija i UNDP “Budi Odgovoran”, i može se reći da su dobijena sredstva u iznosu od 50.000 eura velikim dijelom njena zasluga, jer se šira društvena zajednica kroz serije njenih tekstova upoznavala sa trenutnom situacijom na Ćemovskom polju, šumi i parku, kao i sa istorijatom, florom i faunom Ćemovskog polja.

Nagrada Iskra

U obrazloženju za dodjelu nagrade, dodaje se da je Damira i pokretač je web sajta o Ćemovskom polju na kome se nalazi mnoštvo tekstova o prethodnim i tekućim akcijama uređenja, dobrim i lošim primjerima, kao i edukativna rubrika koja se zove „Eko čas”. Kao ekološki aktivista, navodi se na stranici Iskre, Damira je i jedan od osnivača prvog parka za pse u Crnoj Gori koji se, takođe, nalazi na Ćemovskom polju, a koji će se od dobijenih sredstava iz akcije “Budi Odgovoran” dodatno unaprijediti i modernizovati.

“Baš prije neki dan dobila sam poruku od jedne Sanje. Sanja je majka. Ona u poruci kaže: Bila sa djecom, vidjela, uživala… SJAJNO, SVAKA ČAST… I HVALA!!! Ta njena poruka zahvalnosti najveća je nagrada za ovo što radim. A Iskra samo dodatno potvrđuje da sam na dobrom putu”, kazala je Kalač na dodjeli nagrada.

Foto: Format produkcija

Nagrade za Adriatic Marinas, Sadriju Dacića i web magazin “Gusinje-Plav”

Dobitnici nagrade Iskra 2014, Foto: Format produkcija
Dobitnici nagrade Iskra 2014, Foto: Format produkcija

Nagradu za doprinos lokalnoj zajednici, kako je saopšteno iz FAKT-a, dobila je kompanija Adriatic Marinas – Porto Montenegro, koja je od početka rada donirala preko dva miliona eura u društveno odgovorne svrhe.

„Sadrija Sako Dacić, koji živi i radi u Njemačkoj, nagrađen je za individualni doprinos. On je  finansijski pomagao crnogorsko zdravstvo, studente, siromašne porodice,  i obnovu vjerskih objekata“, navodi se u saopštenju.

„Iskra“ za doprinos dijaspore uručena je web magazinu “Gusinje – Plav” iz Njujorka, preko kojeg je od 2002. godine do sada prikupljeno skoro milion dolara u humanitarne svrhe.

Specijalna nagrada Vasu Ćukoviću

Specijalna nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Vasu Ćukoviću.

Za medijski doprinos i posvećeni angažman u povezivanju crnogorskih iseljenika i matice nagrađena je novinarka RTCG Olivera Vukadinović, a Udruženje “Roditelji” za građanski doprinos opštem dobru i humanitarnu akciju „Podijelimo, jer zajedno možemo više“. Specijalno priznanje za humanost i solidarnost dobila je Staropodgoričanka Bisera Mustafić.

Bisera Mustafić i Damira Kalač
Bisera Mustafić i Damira Kalač

Za podršku zajednici priznanje je dobio Radomir Cakan Novaković”, navodi se u saopštenju.

Dodjelu nagrade „Iskra“ organizuje FAKT u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore, Upravom za dijasporu, Ministarstvom za održivi razvoj i turizam, a uz podršku Evropske komisije, Fondacije “Ćano Koprivica”, Fonda braće Rokfeler i Čarls Stjuart Mot fondacije.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.