Svijet u boji

Svijet u boji

Imate li karirane stolnjake?
– Šta će vam – za svadbu, kafanu?
– Ne, za zavjesu.
– Zavjesu?

Zavjesa
I bi zavjesa!

U posljednje tri godine, ovo je moj treći stan. I prvi put prazan. I stariji od prethodnih. I zidovi u njemu su bijele boje. Bili. Jedan je sada zelen. Stigla je i zavjesa. Jeftina! Nije da je to najvažnije, ali je važno. I lako je napraviti je – dva stolnjaka i – to je to. U Maksiju su po 2,3 eura, ali ih imaju samo u crno-bijeloj i bijelo-zelenoj-neka-baš-loša boji. Na pijaci u Tuzima su po 3,5 eura, nije mi se dalo cjenkati i imaju ih u svakakvim bojama.

Zelen zid, svježe obojen prozor i zavjesa. Boje baš utiču na moje raspoloženje. Vrlo sam loše kad ih nema.

Onda sam napala frižider… Star je i dosadno bijel, nemam nijedan magnet da razbijem monotoniju. Sjetih se da imam negdje boje za staklo, ali se nisam sjetila da nemam meke četkice za te boje. Ako boju za staklo nanosite tvrđom četkicom, ona ostavlja trag dlačica i nemoguće je nanijeti je ravnomjerno. Nacrtah cvijet – to je kod mene jedan od od onih motiva kakve crtam dok telefoniram, na primjer. Cvijeće mi se nije svidjelo, pa napravih šablon za srce. To je tek bio promašaj, toliki da to nisam ni fotografisala.

Frizider

Brišem i taj crtež. Boje za staklo se lako daju očistiti – razrjeđivač i Arf završavaju posao.

Taman sam htjela da spakujem boje i onda mi sine da bih mogla frižider samo da poprskam bojama. Ponovo su mi falile meke četkice, ali sam nekako uspjela napraviti željene šare.

Stari frižider sada izgleda ovako
Stari frižider sada izgleda ovako

Moj mali svijet je sada u boji :)

Ovaj tekst je pisan  u okviru Digitalizuj.me blog radionice

Posted in

Damira KALAČ

Željela sam da budem slikar, ali – pišem. I gledam svijet očima kamere. I mojih pasa. Sretna sam kad hodam bosa. Priroda je najudobnije mjesto na svijetu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.