Šta povezuje Ćemovsko polje i La Roche?

Šta povezuje Ćemovsko polje i La Roche?

U svijetu zaštite prirode, 92-ogodišnji Luk Hofman uživa planetarno poštovanje koje recimo filantropi gaje prema Majci Terezi i Nelsonu Mendeli, a vječiti jugonostalgičari prema drugu Josipu Brozu Titu. Po struci ornitolog, nasljednik kozmetičke imperije bazirane na organski uzgojenom bilju – La Roche, ovaj doktor nauka 1994. godine odlučuje preći famoznu liniju između istraživanja i konkretnih zaštitarskih akcija, osnivajući MAVA fondaciju, temelj velikih projekata zaštite prirode u Africi, Evropi i Mediteranu, uključujući naše bure baruta – Balkan.

U oblasti zaštite prirode, La Roche firma, je kompanija koja izdvaja najveća sredstva i to preko privatne fondacije kojom je do 2014. godine finansirano 640 projekata u vrijednosti od vrtoglavih 410 miliona eura. Na taj način MAVA prevazilazi okvire društveno odgovornog poslovanja La Roche kozmetičke kuće i postaje samostalan subjekt vrijedan pominjanja.

(Imajući u vidu navedeno pretpostavljam da će vam sada lakše pasti kupovina njihove kreme za ruke od tričavih 8 eura :))

Da je svijetu prijeko potrebna jedna MAVA i La Roche porodica zaljubljenika u prirodu sasvim je jasno kao što je i jednoj maloj Podgorici neophodna lokalna društveno odgovorna kompanija sa željom da učestvuje u rješavanju problema u oblasti zaštite životne sredine.

Upravo zahvaljujući takvom senzibilitetu menadžment Elko Tima podržava pilot projekat uređenja trim staze na Ćemovskom polju koju je vodio ADP Zid, potom se pridružuje projektu NVO Green Home koji je finansirao FAKT (Fondacija za aktivno građanstvo), da bi danas bio uključen u realizaciju projekta uređenja, koji su zajednički osmislili predstavnici NVO Green Home, Ekološki pokret Ozon i građani.

Ovaj veliki projekat revitalizacije parka na Ćemovskom polju našao se među prvih pet finansiranih kroz platformu Budi odgovoran u iznosu od 50.000 eura.

Bez namjere da elaboriram na temu uspješnosti drugih društveno korisnih projekata koje je ova kompanija realizovala, zaposleni u Elko Timu sa porodicama, su učestvovali i podržali sve akcije revitalizacije parka na Ćemovskom polju, od logistike preko farbanja mobilijara kojem su se posvetile dame, do teških poslova nasipanja šljunka i betoniranja od strane, uslovno rečeno jačeg pola (jer tvrdnja još nije dokazana) koji je iz mentalitetskih razloga morao biti čvrsto fiksiran.

Čekajući postavljanje kućica za ptice: Lara, najmlađa predstavnica Elko Tima u akciji
Čekajući postavljanje kućica za ptice: Lara, najmlađa predstavnica Elko Tima u akciji

Uzimajući u obzir i druge akcije osim onih vezanih za Ćemovsko polje, a koje su imale značaja za lokalnu zajednicu, ova kompanija zasluženo je primila filantropsku nagradu Iskra, koju svake godine dodjeljuje Fondacija za aktivno građanstvo.

I tako danas, Ćemovsko polje, prepoznato od nas samih ali i turista kao crna ekološka tačka glavnog grada, ima odlične domaćine, manje i veće projekte revitalizacije, ljubitelje dobre šetnje, mobilijar za djecu i sportiste, a ko zna “možda jednog dana to postanu i pluća grada”.

Na kraju, pitate se zbog čega porediti jednu milionsku MAVA i La Roche sa crnogorskom kompanijom Elko Tim.

Kada uporedite polje djelovanja, veličine kompanije i broj zaposlenih sa novčanim izdvajanjima u društveno odgovorne projekte i posvećenost njihovih osnivača, shvatićete da je Elko Tim kompanija koja u očima nas zaštitara zaslužuje isto ono poštovanje koje recimo filantropi gaje prema Majci Terezi i Nelsonu Mendeli, a vječiti jugonostalgičari prema drugu Josipu Brozu Titu.

Jovana Janjušević

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.