Jedinstveni pokloni iz domaće kuhinje: Nijedna mašina ne može da napravi ono što mogu srce, mašta i ruke

Jedinstveni pokloni iz domaće kuhinje: Nijedna mašina ne može da napravi ono što mogu srce, mašta i ruke

Za poklone je uvijek pravo vrijeme. Pa ipak, nekako se posebnim čini baš ovo uoči i tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Jedna mila Jelena nedavno je na Fejsbuku objavila poziv svima nama da kada biramo darove, umjesto velikih korporacija i firmi, kupovinom kod njih, ipak podržimo male, lokalne proizvođače, zanatlije, umjetnike i mlade preduzetnike.

Jer, kaže, tako ćemo darivati “super kvalitetne, krativne i originalne poklone, koji su jedinstveni, a ne proizvedeni jeftino u milijardu istih primjeraka”. I, u pravu je. Sigurna sam da svako od nas želi da nekom bude jedinstven, pa neka takvi budu i darovi koje primamo i namjenjujemo drugima.

Uz njeno odobrenje, ovdje postavljam listu nekoliko Jeleninih predloga proizvoda koje je i sama isprobala i kojima je oduševljena ili su na njenom spisku želja. Uz to, navešću i nekoliko drugih predloga.

Za dom

Među predlozima koje Jelena navodi kao sjajan izbor poklona su prirodne, ručno rađene svijeće od prirodnog voska i ulja Vanilla Candle Studio. Mirisale su ove svijeće i u našoj kući, tako da – topla preporuka.

“Mnogi od vas misle da su ovo već gotove kineske svijeće na koje se samo stavi naljepnica. E pa nije tako: mjerenje, aromatizaciju, izlivanje, lijepljenje etiketa, pakovanje pa čak i dostavu vršim JA”, poručuje Jelena Čupić, koja se, kako navodi na svom sajtu, proizvodnjom svijeća počela baviti – slučajno. Od tog posla danas žive ona i njena porodica.

Jelenine svijeće sadrže i porukice koje možete sami da kreirate. 

 

View this post on Instagram

 

Make it December to remember! ❄ #hellodecember

A post shared by Vanilla Candle Studio 🇲🇪 (@vanillacandlestudio) on

Tim kreativne radionice Moja nana – Angelina Mima Korać, Lola Ivović, Đina Grbić, uz podršku
Boška Ivovića i Milice Čabarkape, stvara zidne ukrase, unikatne slike i druge ukrasne predmete od prirodnih materijala – drveta, kamenčića… Njihove radove možete pogledati i na Instagramu.

U Umjetničkom paviljonu Udruženja likovnih umjetnika nedavno je otvorena izložba radova Hajdane Kostić, na kojoj je predstavila više od 200 radova iz “365” izazova, tokom kojeg je umjetnica svakog dana u toku godine stvarala novi crtež.

Foto: Hajdana Kostić

Ako ste se pitali ko je oslikao amfiteatar u okviru objekta Banja, među Podgoričanima poznatiji kao prostor oko knjižare Karver – to je ista ta Hajdana.

Hajdana je oslikala amfiteatar kod Karvera, Foto: Glavni grad

Hajdanini i radovi njene sestre Anastasije, još su jedan na listi predloga za praznični dar.

Ako želite da nekom pokažete koliko je priroda Crne Gore lijepa, predlog su radovi fotografkinje Marije Stanković, štampani na slikarskom platnu. Njene fotografije sa motivima Crne Gore možete naći na stranici Okači.me.

Put ka Rikavačkom jezeru, Foto: Marija Stanković

Ako još niste okitili jelku, dom ili drugi prostor u kojem boravite, preporuka su ukrasi i pokloni za najmlađe koje izrađuje Kreativa Lab, socijalno preduzeće udruženja Roditelji.me.

Kupovinom njihovih rukotvorina, podsjeća Jelena, podržavate društveno-odgovorne besplatne servise te NVO – Učionica družionica, Igračkoteka i Razvojni centar Podgorica.

Kreativa Lab možete naći ovih dana na Podgoričkom prazničnom pazaru, u kućici 26 Centra za zaštitu i proučavanje ptica, gdje su izloženi i neki njihovi i radovi drugih kreativaca, poput Knap studio, Ribizla

U Zrcalo radionici izrađuju ukrasne jastuke, zavjese, stolice, ukrase od drveta… ali kao poseban poklon za najmlađe preporučuju “Zrcalo” šatore.

Foto: Zrcalo radionica

Za najmlađe

Ručno rađene poklone za mališane možete kupiti i kod Amre Mušović iz Bijelog Bolja, koja izrađuje razne ukrase za bebe i djecu. Amra je i jedna od inicijatorki projekta izrade heklanih hobotnica – radosnica za prijevremeno rođene bebe o kojima sam pisala nedavno. 

Njene pletene igračke i druge predmete koje izrađuje možete naći na Moje krpice stranici na Fejsbuku i Instagramu.

Foto: Moje krpice

Dvije mame iz Mamine kreativne radionice šiju posteljinu, jastuke, ali i garderobicu za mališane. Za sve što rade inspiraciju nalaze u svojoj djeci, a hobiju koji polako prerasta u posao, posvetile su se želeći da za djecu kreiraju zanimljive stvarčice koje nije moguće naći na tržištu.

Lutke iz radionice Krpenka glumice Jelene Simić, biće sjajan poklon ne samo za najmlađe, već i za odrasle koji su u duši i dalje djeca. Ja sam jednu takvu, Livadicu, sebi kupila pred 42. rođendan.

Livadica

Kozmetika

Za one koji za poklon radije biraju proizvode za njegu kože, preporuka su Perla sapuni izrađeni od prirodnih sastojaka. Kod Ana Marije možete naći i druge kozmetičke proizvode – kreme za normalnu kožu lica, hidrantne i antirid kreme, kao i balzam za usne, sve izrađeno od prirodnih sastojaka i na bazi pčelinjeg voska. 

Foto: Ana Marija kozmetika

Ako cijenite i neobičnost poklona, onda bi neki proizvod od magarećeg mlijeka mogao biti dobar izbor. Takve ćete naći kod Darka Saveljića, osnivača Farme magaraca Martinići.

Modni dodaci

Unikatan poklon su i ručno oslikane svilene marame koje možete naći u Maksimovski & co, čiji su osnivači Aleksandra i Saša Maksimovski.

Foto: Facebook/Maksimovski & co

Za ljubitelje kristala i dragog kamenja, tu je Abracadabra u centru Podgorice. Kod njih možete naći kristale, poludrago kamenje, nakit, suvenire, ukrasne predmete, lampe… ali i sapune, u kojima su kristali iznenađenja.

Iz te radnje objasniće vam i da je razlog zašto da kupite ručni rad, taj jer “nijedna mašina ne može napraviti ono što može ljudska mašta, srce i ruke“.

Jedinstvene torbice, ruksake ili cegere možete nabaviti kod Hamais, Sanyya ili Cegerica. Ručno rađene cegere koji će, osim što će biti sjajan modni detalj, zamijeniti plastične kese, možete kupiti i kod Choocha Workshop

Ako želite neobičnu majicu – pogledajte radove na stranici Awakening Minds – u pitanju su ručno iscrtane majice, koje radi djevojka iz Risna. Rekli su mi da živi na relaciji Risan-Novi Sad i da radi dostavu i za Crnu Goru i Srbiju.

“Radi po želji, na crnim ili bijelim majcama, ali insistira na tome da ne radi kopije drugih i da je svaka majica unikat”, kažu.

Ja ovih dana rado nosi majicu koju je radila jedna Teodora. Njene radove pogledajte na Instagram profilu Bruka.

https://www.instagram.com/p/B3UoijPFY_X/?utm_source=ig_web_copy_link

Majicu po vašoj želji, izradiće i sjajna ekipa iz Studio X Design iz Podgorice.

Ručno rađene haljine i suknje od tila i cvjetne aksesoare –  od kru­na, raj­fo­va, šna­la, še­ši­ra, tor­bi­ca… koji će uljepšati i najtmurniji zimski dan, kreiraju Jelena i njena kćerka iz Angie&Me.
Ako ste ljubitelji predmeta od kože, podržite rad dvojice entuzijasta Ambroza i Ranka. Oni od kože izrađuju svakakve sitnice, ali i torbe, novčanike… Za moje pse, Ambroz je napravio ogrlice, kakve sam mogla samo da naručim iz Engleske.
Vilma, Foto: FB/Ambroz Leathercraft

Obradujte i ljubimce

Za nas čiji ljubimci jednako slave i rođendane i druge praznike kao i mi, preporuka su kolačići i torte Kolači za pse Happy Paws i mafini iz Pet Zoona.

Kupovinom kod Happy Paws donirate  novac za bezdomne pse.  

Foto: Happy Paws

Hrana

Preporuke o hrani dodane su nakon sugestije drugerice Nataše, koja tvrdi da je Sanja iz Kolačarnice “pravi mag” i da “pravi najljepše kolače u Univerzumu”. Natašu poznajem godinama i u njen sud vjerujem, tako da, iako i sama nisam probala Sanjine kolače – preporučujem da probate. I vi i ja.

A kad smo već otvorili temu o hrani, onda da vas podsjetim da jedan Danilo iz Ulcinja pravi domaću tjesteninu, od povrća, šarenu i zdravu, pa možda da razmislite o nekom “buketu pašte”. Ponudu Radionice pašte potražite na Instagramu.

Za mene je super iznenađenje bila i priča Jelene Petrović da naša zajednička drugarica sa planinarenja, inače inženjerka mašinstva, Marija Marjanović, izrađuje domaće starinske medenjake, koji svakako mogu biti lijep dar.

Domaće medenjake možete naručiti i kod Bojane Janković.

I na kraju – trgovine

Ako i ne kupujete direktno kod kreativaca, možete posjetiti KAKÁO concept store u Siti kvartu, gdje pored ponude neobičnih proizvoda, možete takođe pronaći rukotvorine i dizajnerske stvarčice domaćih kreatora.

Slično je i sa LOFT Design Store, gdje uz ručno rađen nakit, ukrasnih predmeta za dom, garderobe, te drugih radova mladih kreativaca, možet naći i namještaj od punog drveta i medijapana Flamingo Design, koji izrađuju djevojke iz Podgorice.

U ovom tekstu navedeni su tek neki od velikog broja kreativaca širom Crne Gore. Ponude nekih od njih možete naći i na online dućanu Kukica.

Svakako, i dalje pratite Jelenin post, jer – ljudima se dopao i redovno dodaju nove predloge. Budite slobodni da u komentarima dodate i vi vaše.

Svako dobro i srećni praznici!

Posted in

Damira KALAČ

Željela sam da budem slikar, ali – pišem. I gledam svijet očima kamere. I mojih pasa. Sretna sam kad hodam bosa. Priroda je najudobnije mjesto na svijetu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.