Boris i Mirko iz “Kameleona” vraćaju osmijehe na lica sugrađana i vjeruju da se dobro dobrim vraća

Boris i Mirko iz "Kameleona" vraćaju osmijehe na lica sugrađana i vjeruju da se dobro dobrim vraća

Petočlana porodica Nikole Martinovića živi u naselju Stara varoš u Podgorici, u kući od 28 kvadratnih metara. Donedavno je to bila trošna građevina, u čije sređivanje porodica nije mogla da ulaže, jer žive od oko 200 eura socijalne i materijalne pomoći.

Zahvaljujući inicijativi “Osmijehom oboji dom“, Martinovići će ovu i naredne jeseni i zime dočekivati u boljim uslovima.

 

Martinovići su samo jedna od više desetina porodica čiji dom je tokom proteklih godina uređen kroz inicijativu “Osmijehom oboji dom”.

A glavni krivci za osmijeh i optimizam u porodicama koje su vjerovale da su zaboravljene od svih su Boris Jovićević i Mirko Raičević, suosnivači firme BM Kameleon, u čijem sastavu posluju Boje i lakovi Kameleon iz Podgorice.

Mali, a opet veliki

Nije “Kameleon” nikakva velika firma – ako govorimo o broju zaposlenih, veličini poslovnog prostora…

Osim Borisa i Mirka, u “Kameleonu” radi još Jole, a njihova prodavnica boja i lakova skroman je objekat u podgoričkom naselju Zabjelo.

Ipak, “Kameleon” je velika firma, jer godinama pomaže socijalno ugrožene porodice.

Osim što su dosad kompletno okrečili i sredili više desetina domova, animiraju i druga preduzeća koja im pomažu u akciji, čime su pomogli da domaćinstva socijalno ugroženih porodica budu djelimično opremljena raznim tehničkim uređajima.

Njihova posvećenost zajednici prije nekoliko godina nagrađena je Iskrom, priznanjem za filantropiju, koje godišnje dodjeljuje Fondacija za aktivno građanstvo.

Sa dodjele Iskre, priznanja za filantropiju, Foto: Privatna arhiva

Radeći kao konobari sanjali su privatni posao

Prije nego su odlučili da krenu u privatni posao, Boris i Mirko su radili u ugostiteljstvu, kao konobari. U to vrijeme, kako kažu, taj je posao donosio solidna primanja.

“Znalo se ponekad sa bakšišom izaći i na današnju poslaničku platu. Sve ono preko ‘prosječne’ ostavljali smo po strani u namjeri da prikupimo za ulaganje u posao. Najčešće se to neobjašnjivo trošilo, ali bili smo momci, ponese društvo, kafana, garderoba, đevojke”, pričaju oni danas.

Znali su da neće do kraja života raditi konobarski posao, da će tacnu i šank jednom zamijeti nečim od čega će moći da žive u budućnosti.

“Nemojte misliti da smo lako odlučili. Bilo je tu puno predloga. Ali ni za jedan nije bilo dovoljno novca za početak. Kada smo ‘prelomili’ da otvorimo prodavnicu boja i lakova imali smo isti problem – nema se dovoljno para. Šta da se radi… Ajmo sa ovim što imamo pa što nam bog da. I tako počesmo”, prisjećaju se oni.

“Kameleon” je osnovan prije 11 godina, a 13. jula uz vino i blagoslov porodice, prijatelja, braće, sestara i kumova otvorena je i njihova radnja na Zabjelu.

Boris i Mirko u trgovini na Zabjelu, Foto: Privatna arhiva

U tim prvim godinama radili su u smjenama naizmjenično – Mirko prva, Boris druga. Njih dvojica bili su i gazde i zaposleni, sami su brinuli o promociji i privlačenju mušterija…

“Prolazili su dani, a mi ispred radnje ‘dobar dan’ i znanima i neznanima. Ako vam bude trebalo alata i materijala kad krečite, farbate… samo da znate ima kod nas. Kameleon! Jeste. Tako se zove. Dopada vam se. Hvala. Svratite. Možete nazvati. Naravno. Imamo i telefon. Mi se javljamo. Možete i nedjeljom zvati. Nije problem, otvorićemo ako treba…'”, prisjećaju se početaka. 

Mušterije su ih upozorovale da “Zabjelo je to pobro” i da se u tom dijelu grada “ne može na mufte bilo što”.

“Moraš se dati sto odsto. Da ti se vidi znoj, pa da Zabjelčani to cijene. Jes’ da smo njihovi, ali to nije dovoljno. Probali su mnogi sa natpisom ‘Sve splamćelo, živjelo Zabjelo’ nadajući se berićetu, ali ne, ne… Ne može to proći. Ne vole ovdje mufljare. Zato smo nas dvojica strpljivo radili dan, noć, vjerujući da se samo iskren i težak rad isplati. A znalo je u početku da bude dana kad se nismo umarali. Pa zanoći majčin sine, a pazar 15 eura. Ali ‘ko se u kolo fata, u noge se uzda’, pa tako i mi”.

Posao je krenuo, počeli su da zarađuju, a onda odlučili i da “vrate” zajednici koliko mogu. Tako je nastala akcija “Osmijehom oboji dom”.

“Od trenutka kada smo vidjeli da u našem komšiluku u izuzetno teškim uslovima žive djeca koja drugare ne pozivaju u svoj dom zbog toga kako njihov dom izgleda, znali smo šta nam je činiti. Akcija ‘Osmijehom oboji dom’ za cilj ima da se urede stambeni objekti onim porodicama koje nisu u finansijskoj situaciji da to učine“.

Danas Mirko i Boris nisu sami u toj priči. U međuvremenu im se pridružila kompanija “Maxima” iz Lučana, jedna od najvećih u regionu za proizvodnju završnih radova u građevinarstvu. Akciju su podržali i Sava osiguranje, Multikom, Beorol, Osnovna škola “Oktoih”

Tokom proteklih pet godina, kroz akciju su uredili 45 prostora.

Ponosni su na rezultat i riješeni da i ubuduće sva sredstva koja bi inače opredjeljivali za promociju i marketing ulažu u društveno odgovorne projekte i akcije.

“Vjerujemo da se i na taj način dovoljno promovišemo, samo što u ovom slučaju zaslužujemo, a ne kupujemo prostor u medijima”, kažu osnivači “Kameleona”.

Osim inicijative “Osmijehom oboji dom”, u “Kameleonu” je stalno aktuelna akcija “popust za trudnice”, koja budućim majkama omogućava kupovinu pod povoljnim uslovima i, kako kažu Boris i Mirko, “u lijepom i zdravom ambijentu dočekaju prinovu”.

Inicijativa “Osmijehom oboji dom” uredila je nedavno i kuću Anđele Lukačević, djevojke iz Podgorice koja je nedavno donirala kožu Hamedu Hasanoviću (28) iz Bijelog Polja koji je u avgustu teško povrijeđen na gradilištu autoputa Bar–Boljare.

“To je najmanje što možemo da uradimo za ovu divnu djevojku”, kažu iz “Kameleona”.

Kroz inicijativu “Osmijehom oboji dom” do kraja godine biće uređeno još pet domaćinstava.

A nakon toga, kako kažu u svakoj objavi, idu dalje – da osmijesima, kroz različite akcije, oboje neke druge domove. Jer, Boris i Mirko vjeruju da se dobro dobrim vraća…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.